Nieuws

Haakhelden vinden leuk: Stitch Fiddle

Het lezen van geschreven patronen gaat niet iedereen makkelijk af. Sommigen zweren daarom bij diagrammen. Maar hoe maak je die zelf? Jannetta de Bruijne wilde zelf deze diagrammen ontwerpen, maar kwam erachter dat de software daarvoor ingewikkeld is. Daarom bedacht ze samen met haar man Sander het online programma Stitch Fiddle. 

StitchFiddle1

Het programma Stitch Fiddle is online gratis toegankelijk voor iedereen die zelf haak-, brei- of borduurpatronen wilt ontwerpen. Het idee is simpel: een overzichtelijk programma waar iedereen patronen mee kan maken. Bij Jannetta zat het handwerken er al vroeg in. Op vijf of zesjarige leeftijd leerde ze al borduren van haar moeder. Toen ze acht was, wilde ze leren breien. Dat leerde ze bij haar oma.

Voldoening

“Haar moeder vond haar nog te jong om haar te leren breien, dus dan maar bij oma langs. Het breien heeft ze toen van haar oma geleerd,” zegt haar man Sander. Het haken volgde een paar jaar later. Hij vertelt ons ook dat zijn vrouw bijna iedere dag wel aan het handwerken is. “Het geeft veel ontspanning en geeft veel voldoening om mooie dingen te maken.” Dat herkennen jullie waarschijnlijk ook!

Kralentasje in Excel

Het hele avontuur begon ongeveer een jaar geleden: “Het was een koude en donkere avond in februari, nu ongeveer een jaar geleden. Jannetta was bezig een kralentasje te ontwerpen in Excel. Dat verbaasde mij, want als programmeur loop ik graag voorop met de technische ontwikkelingen. Ik vroeg Jannetta waarom ze zo omslachtig aan het werk was met Excel. Ze zei dat ze niets beters voor handen had en op deze manier al haar patronen ontwierp”, vertelt het stel.

Moeilijk en duur

Samen zijn ze op zoek gaan naar ontwerpsoftware om het ontwerpen makkelijker te maken. En daar kwam het idee voor Stitch Fiddle. Sander: “We liepen tegen de lamp, want we onze zoektocht liep uit op niets. De software die er was, was achterhaalde software met moeilijk uitziende schermen en veel te duur. Als programmeur dacht ik, daar kunnen wij wel wat aan doen. Stitch Fiddle is hierop het antwoord.”

Rondleiding

Als je op www.stitchfiddle.com/nl terecht komt, zie je dat zowel borduren als breien en haken in het programma zit.

StitchFiddle1

Als we kijken naar het haak gedeelte dan zijn er drie mogelijkheden:

  • Het ontwerpen van pixelpatronen met ‘kleurhaken’.
  • Het maken van patronen voor het filethaken.
  • Als je helemaal vrij wilt zijn, kun je beginnen in een leeg vak met ‘vrije vorm’.

StitchFiddle2

Wij vinden het er sowieso al overzichtelijk uitzien, maar ook tijdens het ontwerpen staan alle denkbare steken al voor je klaar als je kiest voor een vrije vorm. Ook staat de steeknaam erbij als je op het symbool klikt.

StitchFiddle3

Vanaf hier kun je dus helemaal losgaan met jouw idee!

Community

Dat hoort iedere ontwerper denk ik heel erg graag, haha! Hoewel je nu al veel kan doen in het programma hebben Sander en Jannetta nog genoeg ideeën. “Onze droom is dat veel mensen de patronen die ze op Stitch Fiddle maken, openbaar zetten en gaan delen. Zo kan iedereen van elkaars werk genieten, geïnspireerd worden en ontstaat er een grote community”, vertellen ze.

Uitbreidingen

Op dit moment ligt de focus op het maken van de patronen. Maar ze laten wel alvast weten aan ons dat ze volop bezig zijn. Sander: “De voorbereidingen voor het delen en later het opzoeken zijn achter de schermen al in volle gang.” Klinkt goed!

 

Hoe en met wat ontwerp jij jouw patronen?

Groetjes,

haakhelden logo

Een gedachte over “Haakhelden vinden leuk: Stitch Fiddle”

  1. Ik heb de site bekeken en dat ziet er goed uit. Eerst dacht ik, dat er alleen maar met vierkantjes gewerkt werd en dat is voor haak- en breiwerk niet geschikt. Later zag ik, dat je zelf het aantal steken en toeren in kunt voeren (opmeten via proeflapje), waardoor je de juiste verhoudingen krijgt. Ook heel leuk, dat je eigen foto’s kunt bewerken. Ik denk, dat je je geen buil kunt vallen voor € 1,50 per maand als je zelf wilt ontwerpen.

    Like

Hieronder kun een reactie achterlaten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s