Nieuws

Vijf haakfaals en herkenbare situaties

Haakfaals, we hebben ze allemaal regelmatig. Dit zijn van die herkenbare situaties die iedere haakster(of zeer regelmatig) wel eens meemaakt. Wij hebben er vandaag vijf voor jou op een rijtje gezet!

haakfaals

1. Twee keer lol van dezelfde wol

Je maakt een foutje of je vindt het resultaat toch niet zo mooi. Iedere haker moet wel eens uithalen. We kunnen er kort of lang over praten, maar uithalen is gewoon niet leuk. Ook bij ons vliegen de bollen wel eens door de kamer en draaien we regelmatig de draad weer op het bolletje.

Het enige wat wij dan zeggen is: “Twee keer lol van dezelfde wol.” Deze uitspraak verzacht de pijn een klein beetje en is ook het enige dat je kan zeggen tegen iemand die net een heel project heeft uitgehaald.

2. Bol meer is een zorg minder

Deze gevleugelde uitspraak hoorde wij voor het eerst in een wolwinkel in Alblasserdam. Deze vrij onbekende winkel wordt gerund door Dien en altijd als wij er komen en twijfelen over de hoeveelheid bollen zegt Dien: “Neem een bol extra. Een bol meer is een zorg minder.” Een bol die over is, kun je tenslotte vaak terugbrengen.

Wij hebben ook wel eens gehad dat je net een bolletje (of slechts een paar meter) tekort komt om je haakwerk of toer af te maken. Dan moet je voor één bol terug naar de winkel en hoop je dat de verschillende kleurbaden niet al te zichtbaar zijn. Dus neem een bol meer, want het is een zorg minder.

Sst, ik ben aan het tellen

Je hebt van die tomeloos haken projecten en werkjes die enige concentratie vereisen. Als je steken telt, is het erg afleidend (en vervelend) als er iemand tegen je begint te praten. Dan zit er niets anders op dan lichtelijk schreeuwend je steken te tellen: “31, 32, 33.” De afleidende persoon in kwestie zal met zijn of haar ‘staart’ tussen de benen aan de andere kant van de woonkamer plaatsnemen en je met rust laten. Jij kunt weer rustig verder tellen en daarna de vrede herstellen.

haakfaals2

4. Overal ideeën

Wij hebben altijd verschillende projecten: tomeloos haken projecten, amigurumi en vaak nog een groter project ernaast. Al die bollen liggen in mandjes, tassen en zakjes rondom jouw haakwerkje. Deze projecten zijn in goed gezelschap van een schaar, de bijbehorende haaknaalden, patronen, afgeknipte draadjes, steekmarkeerders en/of toerentellers. Buitenstaanders (niet-hakers) zien overal rommel en chaos, maar wij zien: overal ideeën en mooie projecten in de maak.

5. De ontkenningsfase

De meeste hakers vinden het afwerken van draadjes een rotklusje. Haakheld Sharina is het roerend met deze hakers eens. Je zit lekker te haken en van kleur te wisselen. Steeds meer draadjes hangen aan je werken en schreeuwen om afgewerkt te worden. Er zijn dan twee soorten hakers:

 • De groep die een ‘zen momentje’ maken, de stopnaald pakken en zonder morren de draadjes wegwerken.
 • De groep die ontkent dat de draadjes er hangen. Zij zijn zo lekker aan het haken en zijn op dat moment niet van plan de haaknaald in te ruilen voor een stopnaald.

Tot welke groep ‘draadjes afwerkers’ hoor jij? Laat het ons hieronder weten in de reacties! 🙂

Groetjes,

haakhelden

P.S. Dit artikel is in samenwerking gemaakt met Sietsaandehaak. Tijdens de Knit&Knot bespraken wij haakfaals en kwamen wij op vele herkenbare situaties voor hakers. Allebei hebben we er een artikel over gemaakt. Wil je meer haakfaals lezen? Klik dan hier om naar het blog van Sietske te gaan. 

Advertentie

10 gedachten over “Vijf haakfaals en herkenbare situaties”

 1. Verschillende projecten, dat ken ik. Alleen heb ik één tasje met alle haakbenodigdheden zoals schaar, stekenmarkeerders en naalden. Zodat ik me niet rot loop te zoeken.
  Draadjes afhechten doe ik zo snel mogelijk. Een zen-type dus 😉 Ik heb er ook niet echt een hekel aan. Wel aan het in elkaar zetten van verschillende onderdelen, zoals bij knuffels. Ik haak liever iets aan één stuk…

  Like

  1. Handig zo’n tasje! Ik heb wel een naaikoffertje met alles, maar toch liggen alle benodigdheden overal en nergens op de rand van de bank (erg hè? Haha!)
   Knuffels in elkaar zetten vind ik dan weer niet erg, maar je kunt ook niet alles leuk vinden toch? 😀
   Groetjes,
   Haakheld Sharina

   Like

 2. Mmmm…ik herken het allemaal…😂

  Ik heb zelfs 2 grote bakken en zeker 3 tassen met projecten. Keurig met alle bollen erbij😂

  Tellen bij mij in huis in een drama… 3 kinderen en een man die “behulpzaam” mee gaan tellen. Lang leve stekenmarkeerders. Mijn beste maatjes met tellen!
  Ik ben zeker een haakster in verschrikkelijke draadjes ontkenning. Ik bewaar dat ook echt voor het allerallerlaatste.

  Like

 3. Uhhhhh 2 x lol vd zelfde wol kwam hier zelfs neer op 3 of 4 x met me eerste bol unicat.
  Draadjes afwerken is ook zoiets met de toffe tas niet gedaan oh wat een ergenis later.
  Gelukkig was ik zo verstandig om het bij de dekens wel te doen moet er niet aan denken om daar achteraf alles af te moeten hechten.
  En ik heb ook nog zo’n hoekje in de kast met w.i.p en dat van het ook blijven geloof ik 😂

  Like

Hieronder kun een reactie achterlaten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s