Bezige vingers, Nieuws

De Complications CAL: de tussenstand

Haakheld Sharina doet mee aan de Complications CAL die door Haakplein ontworpen is. Aankomende vrijdag zal het zesde patroon online komen. Dit is een mooi moment om de tussenstand op te maken.

Man, man, man wat heb ik lang getwijfeld om mee te doen. Maar nu je dit blog leest, weet je dat ik heb besloten om aan te haken. Online heb ik enkel nog de doos met garens gedeeld, maar is het daarna angstvallig stil geworden over dit avontuur. Daarom deel ik vandaag de tussenstand en neem ik je mee in mijn ervaring van deze CAL.

Deel 1: Keltische knoop en weven

Om 18 januari kwam het eerste patroon uit. Op dat moment zat ik vlakbij Keulen te ontbijten met mijn collega. We waren op weg naar een meubel- en interieurbeurs. Ik opende het bestand en kreeg gelijk een kleine paniekaanval. Dat zag er super ingewikkeld uit! Daarna volgde gelijk de gedachte: wauw, mooi!

In dat weekend ging ik met goede moed van start. Het eerste rechthoekje is niet zo moeilijk, maar dan moet je ze volgende delen in elkaar weven en haken. Na veel gepruts had ik het tweede stukje erin gehaakt, maar met de verkeerde kant boven. *zucht* Na enig gefoeter ben ik de volgende dag met frisse moed begonnen.

Foutje! Nog een keer die knoop?

Ik heb wel gesmokkeld, maar daar zie je inmiddels niks van terug. Ik zette de steken op en haakte de eerste toer met stokjes zodat de ketting niet kon draaien. Vervolgens weefde ik dat gedeelte erin en haakte ik de tweede toer. De Keltische knoop was klaar en toen ontdekte ik een fout, NEE! Ik kwam erachter dat ik lichtblauw (een verkeerde kleur) had gebruikt. Naast het feit dat ik het een mooi geheel vond, had ik vooral geen zin om het uit te halen, haha!

Na deze knoop komt er een gedeelte met een lossenketting die je erin weeft en haak je halve vasten op je haakwerk. Eigenlijk had ik met dit gedeelte geen problemen gelukkig. Ik was echt heel trots na dit deel en ik vond het er gaaf uitzien!

Deel 2: Vissengraat

De granny stripe komt steeds terug in de deken. Dit geeft wel wat luchtigheid, omdat het toch meer tomeloos haken is. Het tweede gedeelte van dit deel bestond uit driedubbele reliëfstokjes. Ik was erg blij met de video die zorgde voor extra duiding van het patroon. An sich was de steek niet enorm ingewikkeld als je het doorhad.

De moeilijkheid zat vooral in de draadspanning. Ik had een kleinere haaknaald nodig, omdat het haakwerk anders enorm ging ‘hobbelen’. Lekker tomeloos haken was het niet, want je moest wel zorgen dat je genoeg omslagen haakte en goed instak. Het effect, ik noem het maar een visgraat effect, van deze steek vind ik echt super gaaf!

Deel 3: De gevreesde vlecht

Ik kon niet direct beginnen aan dit deel. Hierdoor zag ik de vele berichtjes op de Facebookgroep van haaksters wiens vlecht te groot of te klein waren. Ik zag er daarom enorm tegenop. Met enige vrees ben ik begonnen met de aangegeven haaknaald. Ik legde de eerste streng halverwege om het haakwerk heen. Oei, gaat dit niet te groot worden? Ik besloot iets strakker te haken met dezelfde haaknaald.

Toen kwam hét moment van de waarheid: het vlechten en meten. Ik had best wel wat moeite om de vlecht kloppend aan elkaar te krijgen. Ik zag gewoon even niet hoe het moest. Een uur later had ik hem toch eindelijk in elkaar gevlochten. Met steekmarkeerders zat het aan elkaar, want ik wilde eerst meten. Hij paste precies om het haakwerk, maar ik moest nog een toer. Het zal nog wel wat rekken en met blocken komt het vast goed, toch?

Door de toer aan de binnen- en buitenkant van de vlecht is ‘ie bij mij inderdaad ietwat gaan rekken. Ik had zo veel opluchting toen ik ‘m ging passen daarna. Hij paste! Ik was zo blij dat ik niet alles opnieuw hoefde te haken! Daarnaast was ik ook vooral blij dat ik verder kon, want die vlecht vond ik echt het meest zenuwslopende gedeelte tot nu toe. Het resultaat is heel tof, maar ik was vooral heel blij dat het achter de rug was.

Deel 4: Mozaïek patroon

Toen dit deel uit kwam, was ik direct enthousiast. Het zag er zo ontzettend leuk uit! Je moest vooral goed lezen en opletten. Ik schreef de stappen onder elkaar op een apart briefje, omdat ik steeds kwijt was waar ik was in de herhaling. De geschreven toeren waren best wel lang qua tekst en dit werkte voor mij beter.

Er zit wel een terugkerend ritme is, want alle zijdes bij mijn vierkant zijn natuurlijk hetzelfde. Als ik de herhaling doorhad, vond ik het zelfs best wel tomeloos. Inmiddels was de deken best al groot en elke toer had ongeveer 500 steken! Eigenlijk kan ik weinig over dit deel melden. Het was opletten, maar ik heb enorm genoten tijdens het haken van dit deel.

Deel 5: Schelpjes steek (work in progress)

Op dit moment ben ik nog bezig met het vijfde deel. Het deel begon met de granny stripe, jeej! Lekker tomeloos haken. Dat vind ik echt heerlijk om doordeweeks te doen als na mijn werkdag op de bank een serie kijk.

De schelpjessteek, zoals ik hem noem, bestaat uit een toer met V-steken waartussen je in de tweede toer de stokjes haakt. De toer met V-steken (waar je de schelpen in haakt) gingen al snel erg trekken bij mij. Dus ik gebruikte haaknaald 4 mm en elke zesde V-steek haakte ik drie lossen. De toer met de vele stokjes begon ik met diezelfde haaknaald. Maar al heel snel zag ik dat dit veel te ruim was. Dus deze toeren haak ik met een naald kleiner: 3,5 mm. Deze toeren duren overigens vrij lang vanwege het enorme aantal steken.

Inmiddels ben ik met de tweede rijd schelpjes bezig. In totaal komen er drie rijen van deze steek. Ook deze steek vind ik geweldig! Ik ben helemaal verliefd op het effect.

De tussenstand

Ik liep bij deel 3 wat vertraging op met de vlecht. Daarna was het echt doorwerken om weer bij te komen. Het is geen wedstrijd, maar ik wil toch proberen het ‘huiswerk’ steeds af te hebben. Doordat ik vooral door wilde haken, moet ik nog nu de nodige draadjes wegwerken. Tussendoor hecht ik er steeds een paar af, want ik vind dat zo’n rot klusje altijd. Dus ik probeer niet eigenwijs door te gaan, want anders heb ik straks echt heeeeeeel veeeeel draadjes, hahahaha!

De deken ligt er vrij netjes bij. Ik denk dat ik ‘m nog wel ga blocken aan het einde, maar voor nu ben ik echt heel blij met de tussenstand.

Alle patronen kun je overigens vinden in de Facebookgroep van Haakplein en via hun website. Aankomende vrijdag komt het zesde deel online en ik ben heel benieuwd wat dat gaat worden. Ik ga nu snel dit blogbericht afsluiten, want ik heb nog wat haakwerk te verzetten, haha!


Doe jij mee met de Complications CAL? Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen en ik zou het leuk vinden als je het met mij wilt delen in de reacties hieronder!

Lieve groetjes,

Haakheld Sharina

10 gedachten over “De Complications CAL: de tussenstand”

  1. Hallo Sarina,
    Vorig jaar maart ben ik met frisse moed hiermee begonnen. Ik wil de rechthoek haken, daavoor moet je 2 van die keltische knoop vierkanten maken. Na de eerste had ik er al genoeg van, de laatste kleur had ik verkeerd doorgeweven. Haakwerk opgeruimd en een jaar laten liggen.
    Nu met frisse moed opnieuw begonnen en ik heb 2 goede vierkanten inmiddels, na veel gezucht en geknetter. Ik was op zoek naar het omhaken van die vierkanten en zodoende kom ik hier terecht. De moed begint me wel in de schoenen te zakken als ik lees over die vlecht, maar ik geef het nu niet weer op (denk ik)
    Heb jij de deken inmiddels helemaal af?

    Groetjes
    Geesje

    Like

    1. Hi Geesje,
      Ik snap de frustratie met die knoop! Wat goed dat je het weer opgepakt hebt!
      Uiteindelijk is het mij met de tips in de groep gelukt. Eerst 1 toer de stokjes en dan pas weven scheelde enorme frustratie bij mij, haha! Het is even doorzetten, ook met het omhaken en de vlecht, maar hij wordt echt heel mooi! Ik heb de deken zeker afgemaakt. Destijds schreef ik ook een blog over het eindresultaat. Mocht je het leuk vinden, kun je die hier lezen:
      https://dehaakhelden.com/2019/12/30/complications-cal-eindresultaat/

      Na het omhaken is vooral de vlecht en de eerste toer daarna nog een dingetje. Vanaf daar heb ik weinig frustraties meer gehad en vond ik het een heerlijke CAL om te haken. Met het mozaïek haken later is het even opletten, maar ik vond dat een heerlijk gedeelte. Geef niet op, het is een deken die het waard is om af te maken!

      Veel haakplezier en lieve groetjes,
      Haakheld Sharina

      Like

  2. Die wordt prachtig, en helemaal in je kleuren.
    Ik haak deze deken niet, maar vindt bepaalde patronen erin erg mooi.
    Veel plezier verders met het haken van deze deken.

    Like

    1. Hi Arja,

      Dat zeker! 🤗 Past helemaal bij mij en word ook super vrolijk elke keer van het blauw 💙 Het zijn echt gave onderdelen en steken 😍 Super mooi bedacht door de ontwerpers! Dankjewel! Dat gaat zeker lukken 😘

      Lieve groetjes,
      Haakheld Sharina

      Like

    1. Hi Esther,
      Dankjewel voor je lieve reactie 😘 Het is wel een gecompliceerde CAL, maar ik ben wel echt heel blij met het resultaat tot nu toe. Goed lezen, geduld hebben en genieten van het resultaat 🤗

      Fijne avond en lieve groetjes,
      Haakheld Sharina

      Like

  3. Hey Shaina,

    Ik ben ook bezig met de complications CAL. Vooral de vlecht vond ik super lastig. Heel vaak uitgehaald. Maar ik ben helemaal bij en ik vind hem zo mooi worden. Ik heb foto’s van week 4 op mijn blog staan, deel 5 moet ik nog foto’s van maken.
    Fijne avond.

    Lieve groetjes,
    Emoly
    (casacreaemilia.blogspot.nl)

    Like

    1. Hi Emily,
      Wat leuk dat je jouw ervaring deelt! 😘 Ik ga snel kijken naar jouw progressie! 🤗 Ja ik heb het veel gelezen en zag er daarom ook zo tegenop! Wel fijn om te lezen dat je vlecht nu wel klaar is! 😊 Ik ben heel benieuwd wat er nog gaat komen 🤗

      Fijne avond en lieve groetjes,

      Haakheld Sharina

      Like

Hieronder kun een reactie achterlaten