Bezige vingers

Bezige Vingers Sharina #64 – Reliëfkant sjaal

Er staan zoveel mooie sjaals in het boek ‘Sjaals haken a la Sascha’. Al toen ik bezig was met de confettisjaal ben ik direct gaan kijken naar mijn volgende project. Op de Knit&Knot kocht ik bij Caro’s Atelier het zachte garen Scheepjes Metropolis voor een sjaal. Na enige twijfel tussen een aantal projecten in het boek maakte ik eindelijk de keuze.

Er staan zoveel mooie sjaals in het boek dat ik het moeilijk vond om te kiezen. Ga ik voor een opengewerkt motief, een driehoekssjaal of toch voor een model met punten aan de uiteinden?

Een paar jaar geleden haakte ik een variatie op een omslagdoek uit het boek van Jip by Jan. Een recht model, maar wel met aan beide uiteindes een punt en in de praktijk vond ik dat heerlijk dragen. Dus bleven er iets minder opties over.

Het garen had ik al gekozen: Metropolis sokkenwol van Scheepjes in de kleuren Dubai (kleur 047) en Sydney (kleur 047). Uiteindelijk heb ik gekozen voor de ‘Reliëfkant sjaal’. Dit patroon heeft een prachtige textuur over de breedte van de sjaal. Daarnaast was is enigszins verbaasd toen ik het patroon doorlas.

Spieken

Ik had verwacht dat je ‘m in de lengte zou haken vanwege de punten. Dat is dus niet zo. Je haakt deze sjaal namelijk aan de korte zijde heen en weer. Toch lopen de uiteindes steeds in een punt. Aan het begin heb je steeds een soort schuine ruit. Heel gaaf!

Na het opzetten is het hele project steeds een herhaling van twee toeren. Meestal heb ik de herhaling enigszins snel door en doe ik het verder uit mijn hoofd. Als ik eenmaal in de flow zat, kon ik het wel onthouden. Toch vergat ik de volgende dag dan weer een stukje. Vooral het begin en eind van de twee toeren kon ik maar moeilijk onthouden. Gelukkig kon ik elke dag even spieken als ik het project oppakte, haha!

Stug, maar prettig

In het boek staat deze sjaal in één kleur, maar ik heb dus mijn kleuren om en om gebruikt. Ik haakte de gehele bol op en hechtte dan de andere kleur aan. Als je juist van een luchtige sjaal houdt, zou ik zeker naald 4, 4.5 of zelfs 5 mm aanraden met dit garen. Ik gebruikte haaknaald 3.5 mm. Ik houd namelijk van een dichte en ietwat stugge sjaal voor de winter. Door het zachte en luchtige garen voelt het wat mij betreft nog steeds niet stug. Dit is natuurlijk persoonlijk.

Metropolis garen

Heel kort wil ik nog ingaan op het Metropolis garen. Oorspronkelijk is het bedoeld als sokkengaren, maar inmiddels weten we allemaal dat je dat ook goed voor andere projecten kunt gebruiken. Ik heb wel het idee dat het iets dikker is dan ander sokkenwol dat ik ken zoals Soqs van Durable en Jawoll van Lang Yarns. Desalniettemin voelt Metropolis echt super zacht en kriebelt bij mij niet. Stiekem ben ik toch wel een beetje verliefd op dit garen, haha!

Als je de bollen van dichtbij bekijkt zie je dat het niet een effen kleur is. Het is een heel klein beetje gemêleerd, maar super subtiel. Het valt je op het eerste oog waarschijnlijk niet op. De samenstelling van het garen is: 75% merino met 25% nylon. Er zit ongeveer 200 meter op een bol en deze kost ongeveer €6,95 per stuk. Voor deze sjaal heb ik vier bollen gebruikt.

Krullen

De sjaal heeft door de reliëfsteken en mijn keuze voor haaknaald 3.5 mm wel de neiging soms aan de zijkanten naar binnen te krullen. Tussendoor heb ik ‘m steeds in mijn nek gelegd om te kijken hoe die zou vallen met het krullen. En eerlijk: ik vond het eigenlijk wel fijn. Als ik ‘m omsla valt de sjaal namelijk gelijk prettig in mijn nek.

Het resultaat

Ik vind de steek echt prachtig. Door de twee kleuren krijgt de sjaal een net iets meer speels effect. Uiteindelijk is mijn ‘Reliëfkant sjaal’ 20 cm breed geworden. Van punt tot punt is ‘ie heeft ‘ie een lengte van ongeveer 230 cm. Ik zou hem twee keer kunnen omslaan. De punten zitten dan wel wat ‘hoog’ naar mijn smaak. Dus ik zal ‘m de meeste keren gewoon één keer omslaan.


Waar gebruik jij sokkenwol allemaal voor? Ik ben erg benieuwd dus laat het me weten in de reacties hieronder! 🤗

Lieve groetjes,

Haakheld Sharina

Advertentie

6 gedachten over “Bezige Vingers Sharina #64 – Reliëfkant sjaal”

 1. Hey Sharina,
  Wat een mooie sjaal heb je gemaakt zeg. Die reliëfsteken komen ontzettend mooi uit zo. Heerlijk alvast zo’n sjaal met dit herfstige weer.
  Fijne avond.

  Lieve groetjes,
  Emily

  Like

  1. Hi Emily,
   Dankjewel voor je lieve reactie! 😘 Ben zelf ook blij hoe het uitgepakt heeft qua kleur en textuur! 😊 Tis soms erg fris in de ochtend dus ben ook blij dat ik de sjaal kan gaan dragen 🤗 Fijne dag 😘

   Lieve groetjes,
   Haakheld Sharina

   Like

Hieronder kun een reactie achterlaten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s