Bezige vingers

De bezige vingers Monique #77 – Een blauwe troostdeken

Dit haakproject begon op 13 oktober 2019. Een blauwe deken, een soort van troostdeken voor mijn zoon, die eind september 2019 te horen kreeg dat hij Acute Lymfatische Leukemie had. 11 Oktober werd hij 28 jaar en wat geef je hem dan voor zijn verjaardag? Zo ontstond de gedachte om een deken te haken voor hem.

Blauw

Dat de hoofdkleur blauw moest zijn was iets wat al snel duidelijk werd, want dat is zijn lievelingskleur. Het mocht alleen katoen zijn waar je mee mocht haken in het ziekenhuis vanwege de hygiëne. Ook heel begrijpelijk. Maar voor welk wolletje kies je dan? In mijn gedachte moest het een grote stoere deken worden, met grotere granny’s. Daarnaast blijf ik fan van de katoen/acryl wolletjes voor dekens.

Patroon

Een makkelijk patroon wilde ik sowieso, een patroon wat makkelijk weg haakt én wat je makkelijke kunt onthouden want geloof mij, je gedachtes gaan snel op de loop in deze situatie 😦 Met dit in mijn achterhoofd reed ik samen met Sharina naar Pijnacker, Pera & Pasha heeft zoveel keus en al snel viel mijn keus op het Re-mix garen van Mr Cey crochet. Het wolletje is vergelijkbaar met Softfun van Scheepjes. De kans om dit garen eens een keer uit te proberen. Prijs per bolletje is € 2,60.

Granny’s

Het patroon van de granny’s die ik voor deze deken gebruikte is ‘een dichte granny’ gevonden op internet. Gehaakt met haaknaald 4,5 mm. De afmeting van één granny is bij mij 20 x 20 cm. Totaal heb ik vierenvijftig granny’s gehaakt. Zes horizontaal en negen verticaal.

Eind maart

Eind maart wanneer ik dit blog schrijf. Waarom heeft het dan zo lang geduurd? Dat hoor ik jullie denken, haha! Nou dat zal ik je vertellen. Heb namelijk diversen methodes geprobeerd en dan eerst enthousiast zijn en als je dan weer een paar granny’s in elkaar hebt zitten. Dan denken nee, het het is toch niet wat ik wil. En zo gebeurde het dat mijn mandje al een tijdje stil stond.

Mijn methode

En dan ineens pak je de draad weer op. Eerst heb ik rond alle vierenvijftig granny’s een rand met stokjes gehaakt in een afwijkende kleur. Vervolgens heb ik de horizontale lijn, al hakend, vastgemaakt met halve vasten en in de voorste lusjes van elke granny ( zie onderstaande foto). Zelf vond ik het een hele mooie afwerking en aan de achterkant is het helemaal plat. Aan de voorkant krijg een stoere rand tussen de granny’s in.

Geduld

Nu ik eenmaal deze methode had gekozen is het wel een kwestie van geduld. Het is namelijk een tijdrovend klusje, maar zeker de moeite waard. De haakwerkjes op schoot vind ik het fijnst, maar voor dit klusje moet je het toch altijd op de grote tafel leggen. Iets wat meer tijd kost, haha! Ik wilde een paar weken geleden echt resultaat zien dus heb ik er vaart achter gezet.

Garen

In totaal heb ik zeven kleuren gebruikt voor de granny’s. Uit één bol haakte ik twee granny’s van 20 x 20 cm.

 • 4 bollen van kleur nummer 48 dark sea
 • 4 bollen van kleur nummer 42 canard
 • 4 bollen van kleur nummer 37 dark chocolate
 • 4 bollen van kleur nummer 47 navy
 • 4 bollen van kleur nummer 16 sky line
 • 4 bollen van kleur nummer 63 taupe
 • 10 bollen van kleur nummer 001 crystal (voor de extra rand en het in elkaar zetten van de deken)

Voor de rand gebruikte ik een extra bol van de kleuren: 47 navy , 48 dark sea en 37 dark chocolate. De rand heb ik met vasten gehaakt. In totaal vijf toeren met genoemde kleuren en twee toeren 001 crystal.

Eindresutaat

In het begin van dit blog vertelde ik al dat deze deken voor mijn zoon is. Hij wist dat het een deken voor hem werd, maar had werkelijk geen idee hoe die er dan uit moest komen te zien. Begrijpelijk natuurlijk, haha! Maar toen hij de ‘lapjes’, zoals hij ze noemde, eenmaal op tafel zag liggen vond hij het geweldig de deken te zien groeien. Sterker nog. Hij zei steeds: “Schiet eens op ma!” en “Is die nog niet klaar?”, haha!

Het garen haakte heerlijk weg. Prijs/kwaliteit is prima! Nu de deken klaar is, voelt ie iets zwaarder aan dan de dekens die ik ooit van softfun haakte. Dat komt doordat het Re-mix garen een extra draad bevat. Maar vind het zeer zeker géén issue. Als je de blogs over mijn softfun dekens nog eens terug wil lezen. Dat waren de Confettideken en de cirkel deken .

Één ding is zeker. De deken heeft een stoere en prachtige uitstraling! En blij met de keuze van dit wolletje!! Het formaat is ruim 120 x 180 geworden☺

Heb jij dit patroon van de granny’s ook al eens gehaakt? Ik zou het leuk vinden als je het mij laat weten in de reacties hieronder! 🙂

Lieve groetjes,

Haakheld Monique

Advertentie

9 gedachten over “De bezige vingers Monique #77 – Een blauwe troostdeken”

 1. Prachtig geworden! en ben weg van de kleurkeuze. Even een vraagje nog: voor de rand heb je dus 3 extra bolletjes bij gekocht..dus totaal 5 bolletjes van de drie kleuren? En van de crystal 10 kwam je inclusief rand mee uit? Dit omdat het voor mij dan een goede indicatie is wat ne hoeveel je nodig heb voor een deken. Softfun vind ik heerlijk haken, maar dat is van mr cey dus ook. Sterkte verders, en let goed op elkaar🍀🙏

  Like

  1. Dank je wel Arja🤗
   Klopt helemaal nu haak ik ontzettend los dus ik verbruik altihd meer garen..maar wat er in blog staat heb ik ook echt gebruikt…
   Ben zelf ook fan van softfun..maar dit haakt zeker ook net zo fijn..voelt alleen iets zwaarder aan vind ik persoonlijk..maar is dan ook best wel groot geworden😁
   Jij ook sterkte..take care 🍀🙏
   Lieve groetjes Monique

   Like

  1. Dank je wel voor he compliment Akkelien!! We blijven thuis en positief denken en hopen dat het snel voirbij gaat deze angstige tijd brrrr.. 😷🏠
   Voor jou ook🍀🙏
   Lieve groetjes Monique

   Like

 2. Hey Monique,
  Wauw, wat een super gave deken is dat geworden zeg. Daar zal je zoon vast blij mee zijn. Hoe is het met hem? Zeker ook in deze tijd? En met jou en Sharina? Ik heb nog nooit dit soort squares gemaakt. Ik ben bezig met ouderwetse granny squares voor een deken.
  Stay safe en Stay healthy.

  Lieve groetjes,
  Emily
  (casacreaemilia.blogspot.nl)

  Like

  1. Ging te snel met mijn vinger🙈 ja bizarre tijd was het al nu nog meer onzekerheid he..brrrr..maar we blijven thuis en zoveel mogelijk positief blijven denken 🍀🙏❤ Granny’s zijn altijd fijn hè had deze gekozen omdat ze zo heerlijk tomeloos weg haken.heel benieuwd naar jou deken!☺..
   Voor jou ook Emily take care🍀🙏
   Lieve groetjes Monique

   Like

Hieronder kun een reactie achterlaten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s