Review

Achter de cover: tunisch haken uitgave van Simply haken

Tunisch haken is hip en daar heeft de redactie van Simply haken op ingespeeld. In het winkelschap vind je de ‘normale’ uitgave, maar ook deze speciale editie over tunsich haken. Ook deze uitgave zit verpakt in plastic. Haakheld Sharina geeft je een kijkje achter de cover, zodat jij weet of je naar de winkel moet sprinten.

simply-haken-tunisch-haken-tijdschrift-3

Ik werd erg enthousiast toen ik dit blad in de winkel zag liggen. De inhoud zag ik pas toen ik thuis het plastic er vanaf trok. Eerst even de algemene gegevens van dit tijdschrift:

Wat: Tunisch haken met kleuren

Prijs: € 9,95

Cadeautje: dubbele tunische haaknaald van 6 mm

Je betaalt voor deze editie drie euro meer. Het blad heeft echter evenveel pagina’s als de ‘normale’ Simply haken, maar de pagina’s hebben dikker papier en de cover is ook van steviger. Het zal daardoor minder snel beschadigen als je het in de boekenkast zet.

De indeling van deze speciale uitgave is anders. Het is namelijk opgedeeld in de verschillende technieken binnen het tunisch haken. Ik neem je graag mee langs de zeven verschillende workshops en patronen zodat jij weet wat er achter de cover schuilgaat. Even een kleine notitie: de meeste patronen hebben een geschreven uitleg en een teltekening. Laten we nu gaan bladeren!

Indeling: Tunisch haken met kleuren

Basistechnieken

Als eerste kom in de basissteken tegen. Naast een geschreven uitleg staan er verschillende ondersteunde foto’s. Deze technieken komen in in dit deel naar voren

 • De basisrij
 • Tunische haaksteek
 • Afkanten
 • Minderen en meerderen
 • Averechtse Tunische steek
 • Tunische breisteek

Er zitten geen patronen na deze uitleg, maar alle basissteken worden uiteraard wel gebruikt in de patronen.

Afgehaalde steken & lager ingestoken steken

Vanaf dit punt komen er ook patronen naar voren met de technieken. Als eerste lees je over afgehaalde steken en hoe je lager moet insteken. Na de uitleg volgen er een aantal patronen met deze techniek:

 • Pannenlappen in twee kleuren met een ruitmotief (op de acterkant)
 • Laptoptas met verschillende kleuren (op de achterkant)
 • Brillenetui (op de cover)
 • Tas met pied-de-poule-patroon en leren bodem (op de cover)

Intarsiatechniek

Bij de techniek werk je met twee kleuren. Ook daar heeft de redactie van Simply haken patronen bij gemaakt:

 • Portemonnee met snotpatroon en beugelsluiting
 • Vierkant yin-yang-kussen in de vorm van blaadjes in zwart en wit (op de achterkant)
 • Tablethoes met kat
 • Driehoekige stola met aan één kant meerkleurige strepen (op de cover)

Fair-isle-techniek

Waarschijnlijk heb je een breister wel eens gehoord over deze techniek, maar je hebt dus ook een tunsich gehaakte variant op deze techniek. Daarbij horen deze patronen:

 • Vierkant wit kussen met meerkleurige ornamenten
 • Extra uitleg over de matrassteek
 • Clutch (tas) met metalen sluiting. Ze leggen ook uit doe je die beugel moet vastzetten (op de achterkant)
 • Omslag voor een boek met ornamenten en een draak (ik vermoed dat het een draak is althans)
simply-haken-tunisch-haken-tijdschrift-2
Basissteken

Jacquardtechniek

Je gebruikt drie of meer kleuren tegelijk en neemt de draden op een speciale manier mee. Deze techniek is verwerkt in de volgende patronen:

 • Onderzetters met ruiten
 • Placemat met een verschillende geruite motieven
 • Make-uptasje met een soort pauwenveermotief. In dit patroon leggen ze ook uit hoe je een binnenvoering kunt vastmaken. Bij dit patroon moet je op een aantal plekken extra steken opzetten bij de rand. Op de pagina na het patroon staat de workshop hoe je dat moet doen. (op de cover)
 • Telefoonhoesje met ‘twee gezichten’ (op de achterkant)
 • Mandje met zig-zag-motief in het zwart en wit (op de cover)

In het rond haken

Bij het tijdschrift krijg je een tunische haaknaald met twee punten. Daarmee kun je tunisch in het rond haken. Hierover kun je ook een uitgebreide uitleg en de volgende bijbehorende patronen vinden:

 • Coljaal (op de cover)
 • Ronde tas met ruiten en zig-zag motieven (op de achterkant)
 • Oor- en polswarmers met schuine strepen

Overig

Naast alle uitleg en patronen staan er ook twee andere artikelen in. Zoals zes verschillende soorten tunische haaknaalden en extra tips.

simply-haken-tunisch-haken-tijdschrift-1

Conclusie ‘Tunisch haken’ editie

Deze editie van Simply haken voelt bijna als een boek. Verschillende technieken worden uitgelegd en met de patronen kun je gelijk aan de slag.

In eerste instantie was ik bang dat in het blad allemaal dingen staan die al honderdduizend keer op internet staan. Dat is echter niet zo. Sommige technieken kende ik nog niet. Het is een eenmalige editie. Ik vind het wel ‘hebbedingetje’ en een aanvulling op mijn verzameling haakboeken.

Wat mij betreft is het de prijs wel waard. Wil je je voor het eerste goed verdiepen in tunisch haken? Dan is het blad zeker een aanrader. Je krijgt een goed beeld van allerlei mogelijkheden en technieken.

Wat vind jij van Tunisch haken?

Lieve groetjes,

profielfoto

Advertentie

8 gedachten over “Achter de cover: tunisch haken uitgave van Simply haken”

 1. Ik zou dit blad, en ook deel 2 van Tunisch haken, graag kopen maar ik zie het nergens. Zou ik het nog ergens kunnen bestellen? Of is er iemand die er op is uitgekeken en die de bladen aan mij over wil doen, tegen betaling natuurlijk.

  Like

  1. Hi Francien,
   Wolplein verkoopt altijd de edities van Simply haken. Helaas weet ik dat tunisch haken deel 1 niet meer makkelijk verkrijgbaar is in Nederland. Via de webshop van de uitgever is het echter wel mogelijk de eerste editie in het Duits te kopen. Dit is helaas de enige oplossing die ik op dit moment voor je heb. Wellicht is er iemand die het blad verkoopt, succes met de zoektocht!
   Lieve groetjes,
   Haakheld Sharina

   Like

 2. Dankjewel voor dit review…ik overweeg dit exemplaar nu te gaan kopen, ik heb hem helaas nog niet gespot in de winkel. Maar ik zal hem vast wel ergens gaan tegenkomen.
  Lieve Groetjes
  Tertia

  Like

  1. Hi Anita,
   De grotere Bruna en Primera. Wij hebben ‘m bij de winkel CIGO gekocht. Het kan zijn dat Wolplein het blad ook verkoopt, want zij verkopen de ‘normale’ Simply Haken ook 🙂 Hopelijk lukt het je ‘m te scoren!
   Groetjes,
   Haakheld Sharina

   Like

Hieronder kun een reactie achterlaten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s