Review

Review: ‘Allemaal pareltjes’ van Joke ter Veldhuis

Inspiratie kun je nooit genoeg hebben en er zijn talloze haakboeken te vinden. Maar welke zet jij op jouw verlanglijstje. Wij hopen je met deze review daarmee te helpen. Vandaag vertelt Haakheld Sharina wat zij vindt van het boek ‘Allemaal pareltjes’ van Joke ter Veldhuis.

Joke is ook wel bekend onder de naam ‘Lossen & Vasten’. Hiermee heeft ze al diverse patronen, waaronder de Lossen & Vasten CAL, ontworpen. Ook bracht ze eerder het boek ‘Kom binnen en…Haak mee!’ uit. Om een lang verhaal kort te maken: vandaag gaan we het hebben over haar tweede boek. Eerst even de algemene gegevens op een rijtje:

 • Titel: Allemaal pareltjes
 • Auteur: Joke ter Veldhuis
 • Aantal pagina’s: 104 bladzijdes
 • Aantal patronen: 21
 • Uitgeverij: Scheepjes
 • Prijs: €14,95

‘Allemaal pareltjes’ legt de nadruk op de spullen voor baby’s. Natuurlijk staan er projecten in die je ook buiten dit thema kunt gebruiken zoals mandjes en het schilderij.

Inhoud van het boek

Het boek begint met een inleiding, voorwoord en een instructie met foto’s van de gebruikte steken. Daarna zit er een beschrijving in voor het haken van een proeflapje zodat je ongeveer op dezelfde maten uitkomt als Joke. Hierin ‘oefen’ je ook direct een aantal steken die je tegen gaat komen in de patronen. Laten we dan nu alle haakpatronen op een rijtje zetten:

 • Tweekleurig hartje (deze komt vaker als versiering terug in de patronen)
 • Babydekentje
 • Kruikenzak
 • Hartenmobiel
 • Luiermandje (vierkant/rechthoekig)
 • Mandje voor zalfjes en poedertjes (rond)
 • Vlaggenlijn
 • Corner-2-corner schilderij met hart
 • Omslagdoek met capuchon
 • Vestje
 • Baby mutsje
 • Baby sjaal
 • Baby slofjes
 • Omgehaakte kledinghanger
 • Lig- en/of aankleedkussen
 • Speenkoord
 • Kroeldeken cq spuuglapje
 • Bijtring met hartje
 • Knuffel
 • Vierkante speelblokken
 • Luiertas

Lay-out boek

Het boek bevat veel prachtige foto’s. Elk project is terug te zien in twee kleuren. Veelal gebruikt Joke zalmroze en blauw. Elk patroon heeft een inleidende tekst. De bladzijdes zijn in voor het grootste gedeelte in het wit, maar enkele pagina’s hebben een blauw of roze achtergrond. Toch blijft de tekst zeer goed leesbaar. Ook een pluspunt: het boek blijft goed openliggen en klapt niet dicht.

De patronen

Elke nummer van een toer is dikgedrukt. De werkwijze staat telkens op de volgende regel. Er staan geen witregels tussen de toeren. Het schilderij bevat een ‘pixel’ diagram. De andere patronen bevatten geen diagrammen of tekeningen. De patronen zijn enkel uitgeschreven in woord. Tijdens het bladeren in het boek zie je dus, naast de foto’s, pagina’s met enkel toernummers en tekst.

Bij sommige patronen en toeren is de uitleg best lang door de verschillende stappen. Er is gekozen om de verschillende stappen in een toer achter elkaar door te laten gaan qua tekst. Ik vond het persoonlijk soms best lastig hiermee te werken. Ik was op zoek naar het gedeelte waar ik was gebleven in de toer. Dit vond ik niet makkelijk terug en moest daarom de alinea weer opnieuw lezen tot het gedeelte waar ik was gebleven.

Ik heb daarom de stappen onder elkaar op een apart briefje geschreven. Ik was anders steeds de draad kwijt. De opmaak van de tekst en de voorkeuren hierin zijn natuurlijk voor iedereen anders. Voor mij werkt deze opmaak gewoon minder fijn.

Conclusie ‘Allemaal pareltjes’

Op de KreaDoe heb ik de projecten in het echt gezien. Een greep uit mijn reacties: “Ah, wat lief” en “Die wil ik ook maken en die ook!” De projecten zien er heel mooi uit en ik had direct al een aantal favorieten: de speelblokken, mandjes en de omslagdoek in het pluizige garen.

Ik ben misschien ietwat kritisch over de opmaak van de tekst. Ja, ik vind het lastig op deze manier. Maar ik ben gewoon verliefd op de projecten in dit boek! Daarom schrijf ik de stappen uit op mijn manier, want ik laat mij zeker niet ervan weerhouden die pareltjes te haken, haha!

—-

Welke baby- of kinderprojecten haak jij graag? Ik zou het leuk vinden als je het met mij deelt in de reacties! 😘

Lieve groetjes,

Haakheld Sharina

Advertentie

Hieronder kun een reactie achterlaten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s