Review

Review: ‘Kleine kersttruien haken’ van Club Geluk

Inspiratie kun je nooit genoeg hebben en er zijn talloze haakboeken te vinden. Maar welke zet jij op jouw verlanglijstje? Wij hopen je met deze review daarmee te helpen. Vandaag vertelt Haakheld Sharina wat zij vindt van het boek ‘Kleine kersttruien haken’ van Club Geluk.

Pakjesavond moet nog komen, maar toch ben ik al een tijdje bezig met de Kerst. Ik kreeg enige tijd geleden het boek ‘Kleine kersttruien haken’ opgestuurd door uitgeverij Kosmos. Volgens mij was het vorig jaar dat er al een brei-editie was van dit boek en/of losse breipakketjes te koop waren. Ik was razend enthousiast over het boek dus ben ik het boek zeer uitgebreid gaan testen voor jullie en kun je meer zien van de inhoud!

Algemene gegevens

  • Titel: Kleine Kersttruien haken
  • Auteur: Marieke Voorsluijs (vormt samen met Barbara Löhnen Club Geluk)
  • Taal: Nederlands en Engels
  • ISBN: 9789043921343
  • Pagina’s: 64
  • Prijs: €13,99

Inhoud van het boek

Tweetalig

Het boek is tweetalig: Nederlands en Engels. Steeds staat links het patroon in het Nederlands en recht het patroon in het Engels. Eigenlijk is dit zeer goed gescheiden, want je ziet al snel wat je voor jouw taal aan moet houden. Op enkele plekken is de scheiding niet helemaal goed gegaan en staat er bijvoorbeeld op één regel twee keer dezelfde uitleg in allebei de talen.

Een enkele keer staat er ‘sc’ in plaats van ‘v’ van vaste. Doordat er een rijtje afkortingen is, ook in twee talen, weet je al snel dat dit gewoon een foutje is in de opmaak/eindredactie. Het doet verder zeker niet af aan de inhoud van het boek.

Technieken en patronen

Naast haken worden er ook andere technieken gevraagd. Bij sommige truitjes haak je een patroon in en bij andere patronen borduur je op het truitje. Het boek begint met uitleg van de basissteken en het basispatroon. Hierop zijn 23 variaties bedacht. Nou ja, eigenlijk zijn het er veel meer. Er is namelijk ook een variatie met een letter en ze hebben het telpatroon voor alle letters uitgewerkt.

Er worden enkele steken gebruikt die je wellicht als beginner niet direct zou herkennen. Het is goed om te weten dat Club Geluk op haar Youtubekanaal een drietal video’s heeft gemaakt over deze steken.

Soorten truien

Het boek heet ‘Kleine Kersttruien haken’, maar het is wel breder dan dat. Er zitten namelijk ook winterse tafereeltjes bij zoals een hertje, vogel of bijvoorbeeld een sneeuwpop. Ook zitten er twee ‘niet winterse’ patronen in voor een hamburgertrui en een versie met hartjes. Dat is toch het eigenwijze tintje dat mijn inziens Club Geluk kenmerkt. Daarnaast heb je ook meer traditionele kerstontwerpen met een kerstboom, een Ho-Ho-Ho trui en truitje met een kerstmannenriem.

Materialen

De voorbeelden zijn vrijwel allemaal gehaakt met een wollig garen of met sokkenwol. Dat geeft wel een leuk effect alsof het echt zo’n wollige wintertrui is. Toevallig zag ik laatst ook ergens een truitje in Stonewashed van Scheepjes en ook dat geeft een heel leuk effect. Het truitje wordt dan wel wat groter.

Patronen

Lay-out van basispatroon

De tekst is zwart op een witte achtergrond. Persoonlijk moest ik wel wennen aan de opbouw. De pagina’s zijn natuurlijk gesplitst in twee kolommen vanwege de twee talen. De toeren worden daardoor al snel een soort kleine alinea. Elke toer heeft wel een apart kopje, maar het zijn een hoop verschillende stappen. Ik heb voor mijn eerste truitje daarom even de toeren op mijn eigen manier uitgeschreven op een apart blaadjes. Dit bleek na enkele toeren niet nodig.

Aangezien er een logica in de opbouw van het truitje zit, verliep het daarna al een stuk soepeler. Als je de ‘col’ hebt gehaakt haak je gelijk het borstgedeelte. Als het allereerste begin daarvan gehaakt is en je hebt de logica door, dan haak je de toeren daarna zeer makkelijk door. Ik checkte wel het stekenaantal dat bij elke toer aangegeven staat.

Patronen van de truitjes

Bij elk truitje staat welke toeren je welke kleur of kleuren je gebruikt. Je moet dus wel even heen en weer bladeren tussen het basispatroon en het kleurenschema/de uitleg van het gekozen truitje. Zoals ik al schreef, is dat niet lang nodig als je logisca van het halsgedeelte doorhebt. Daarnaast is er een soort pixelpatroon bijgevoegd bij elk truitje. Hier kun je zien hoe je het patroon moet inhaken of waar je welke steek moet borduren.

Sommige patronen hebben overigens nog een toevoeging. Een kleine muts of wanten. Zelf heb ik deze niet gehaakt, maar het is wel leuk dat er complete setjes bedacht zijn.

Kledinghanger

Om je kersttrui helemaal af te maken, wordt er in het boek ook uitgelegd hoe je een kledinghanger vouwt uit een paperclip. Zelfs met mijn twee linkerhanden is dit gelukt. Ik gebruikte wel een tang die ik nog had uit de tijd dat ik sieraden maakte. Deze tangheeft een soort gebogen bovenkant (krombek) en de binnenkant van de tang is glad zodat je het materiaal niet beschadigd. Volgens mij heet dit ding een combi-tang. Dit maakte het net iets eenvoudiger om de paperclip te buigen.

Zou ik ‘Kleine kersttruien haken’ aanraden?

Ik vind dit altijd een hele moeilijke vraag. Elk boek is altijd zo persoonlijk of het je wel of niet aanspreekt. Persoonlijk vind ik het een heel leuk boek en het zijn relatief kleine projectjes. In een paar avonden haakte ik een truitje. In totaal heb ik er vijf gemaakt en ik vond het erg leuk om te doen.

Daarnaast is het ook erg leuk om een truitje bij een kerstkaart te doen in de favoriete kleuren van de ontvanger. Natuurlijk zijn ze ook leuk voor in de boom of, zoals in het boek als voorbeeld staat, aan een slinger. Je merkt dus wel dat ik erg enthousiast ben, maar ik hoop dat je na het lezen van deze review zelf een inschatting kan maken of het boek wel of niet wat voor je is!


Wat vind jij van deze mini truitjes? Ik zou het leuk vinden als je het met mij deelt in de reacties hieronder! 😘

Lieve groetjes,

Haakheld Sharina


Uitgeverij Kosmos heeft gevraagd of wij het leuk zouden vinden om een review-exemplaar van het boek te ontvangen. Maar wij zijn niet betaald om dit artikel te schrijven en/of een bepaalde mening te hebben over dit boek. Ik vind het belangrijk om hier open en transparant over te zijn met jou. Mijn mening en ervaringen waren hetzelfde geweest als ik het boek had zelf gekocht!
Advertentie

4 gedachten over “Review: ‘Kleine kersttruien haken’ van Club Geluk”

  1. Het lijkt mij een heel leuk boekje. Misschien komt dat omdat je het zo leuk hebt geschreven. De truitjes zien er ook erg leuk uit! Ik heb de gebreide versie van de truitjes wel eens voorbij zien komen op social media. Ik dacht toen nog jammer ik hou niet van breien. 🤔 Denk dat ik het boekje wel zou kopen. Of aan de kerstman vragen voor volgend jaar 😁.

    Like

Hieronder kun een reactie achterlaten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s