Bezige vingers

De bezige vingers Sharina #13 – Voetbalkussens

Er zit weer een haakweek op! Elke week laat één van de haakhelden zien waar zij mee bezig is geweest. Deze keer laat Sharina haar werkje zien!

Voetbal kussen 4

In het diepste geheim ben ik met dit project bezig geweest. Jullie zullen vast denken: waarom? Dit project moest volledig geheim blijven. Mijn vriend was gisteren jarig en naast zijn verassingsuitje wilde ik hem verassen met een gehaakt cadeau. Daarom heb ik niks gezegd tegen jullie.

Voetbal kussen 5

Zijn grootste hobby is het bezoeken van voetbalstadions en wedstrijden bekijken. Het cadeau moest dus iets met voetbal te maken hebben. Ik ging op zoek naar een patroon en kwam al snel uit op het voetbalkussen. Dit is een kooppatroon van Haakidee. De voorkant bestaat uit negentien granny’s die samen een voetbal vormen en de achterkant is een effen kleur. Ik heb twee kussens gehaakt.

Ik kocht het patroon en de volgende dag ging ik gelijk op zoek naar het katoen (gekocht bij Echtstudio) en de rest van het materiaal heb ik later die week gekocht.

Kleuren

Ik heb het gehaakt met Phildar coton 4:

  • Blanc, vijf bollen
  • Noir, vier bollen
  • Neval (diep blauw, echt prachtig), vier bollen

Verder heb ik nog twee meter witte stof op de markt bij de stoffenkraam gekocht om het binnenkussen te naaien en twee ritsen van Prym. Deze ritsen hebben gaatjes aan de zijkant zodat je ze gelijk mee kunt haken in je werk. Erg handig dus! Deze heb ik besteld bij het Koperdraadje in Alblasserdam.

Vulling voor de kussens had ik nog. De ritsen hoeven er niet in, maar ik wilde dat als het kussen vies is, dat je het binnenkussen eruit kan halen en de buitenkant kan wassen.

Blocken

Ik heb eerst alle 19 granny’s gehaakt voor één voorkant met haaknaald 4 mm. Daarna heb ik ze gelijk geblockt. Dit is hoe ik het heb aangepakt:

  1. Ik maakte de granny goed nat, maar er kwamen geen druppels meer vanaf.
  2. Met t-spelden heb ik eerst het haaksel opgespeld op mijn blockmatjes van Knitpro (gekocht bij het Koperdraadje) en heb ze daarna voorzichtig en beetje bij beetje opgespannen.

KUSSEN1

3. Ik schoof het werkje omhoog tot aan de bovenkant van de pinnetjes. Ze drogen dan veel sneller.

KUSSEN2

In elkaar zetten

De stapel granny’s groeide en groeide en dan komt het moment dat je de eerste voorkant in elkaar kan zetten. Dit heb ik, net zoals het patroon aangeeft, gedaan met zwart katoen en een slingersteekje. Het was een hels karwei en ik wilde soms heel graag het voetbalkussen in wording wegtrappen, haha!

KUSSEN4

Aanpassing 1

Ik heb een paar dingen anders gedaan dan wat het patroon aangeeft. Om elke granny hoort volgens het patroon één randje vasten te zitten, maar ik wilde het kussen wat groter. Daarom heb ik alle 19 granny’s van de voorkant voorzien van twee randjes vasten in plaats van een. Dat kun je hieronder op de foto goed zien.

KUSSEN 3

Aanpassing 2

De achterkant moet je eigenlijk apart van de voorkant haken volgens het patroon, maar dat heb ik niet gedaan. Na het in elkaar zetten, heb ik aan de buitenkant alle steken opgehaald. Ik heb vijf toeren, met haaknaald 4 mm, gehaakt zonder te minderen.

Daarna ben ik verder gegaan met haaknaald 3,5 mm zodat het wat dichter werd. Ik heb elke toer daarna geminderd. Ik heb zes steken geminderd, daarna nog een keer zes en in de toer daarna twaalf steken geminderd. De rits heb ik na ongeveer twintig toeren erin gezet. Daarna ben ik met mijn 6-6-12-regel verder gaan minderen.

Ik heb nog een flapje gehaakt dat over de rits dat vast zit met twee knoopjes.

Tadáááááá

Ik heb er bijna twee maanden over gedaan, maar ik heb niet elke dag gehaakt aan dit project. Ik had tenslotte zoveel projecten, oeps. Soms lag het een week onaangeroerd in het tasje, omdat ik even geen granny meer kon zien of ik even aan wat anders bezig was. Maar hierbij is dan het eindresultaat! Ik ben er echt trots op! Mijn vriend vond het, om in zijn woorden te blijven, geniaal!

Voetbal kussen 1

Voetbal kussen 2

Voetbal kussen 3

Welk project heb jij wel eens weggelegd, omdat je het even zat was?

Groetjes,

haakhelden logo

Advertentie

2 gedachten over “De bezige vingers Sharina #13 – Voetbalkussens”

Hieronder kun een reactie achterlaten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s