Bezige vingers

De bezige vingers Sharina #42 – Lidy Nooij granny deken

Er zit weer een haakweek op! Elke keer laat één van de haakhelden zien waar zij mee bezig is geweest. Deze keer laat Sharina haar werkje zien: de granny deken van Lidy Nooij.

 

Al heel lang wilde ik een deken haken. Het was er helaas alleen nog nooit van gekomen. Op de Kreadoe zag ik de granny deken van Lidy Nooij. In de stand van Craftkitchen was er ook een fotowedstrijd. De opdracht was: maak een foto met je favoriete craftkitchenproject. Ik was toen verliefd geworden op Lidy’s deken en besloot om daarmee op de foto te gaan. Dit was het resultaat:

Een charmante foto was het zeker niet, maar ik won de fotowedstrijd. Dat betekende dat ik het hele pakket van deze deken kreeg van Craftkitchen! Jullie kunnen je voorstellen hoe blij ik daarmee was. De kleuren waren perfect en het patroon is heerlijk tomeloos. Eindelijk kon ik beginnen aan mijn allereerste deken in mijn hele haakcarrière, haha! Maar dit project was voor mij meer dan dat.

Afstuderen

Ik kreeg het pakket toen ik aan het afstuderen was. Ik moest verschillende verhalen maken en een onderzoek doen. Daardoor werk je heel veel thuis en soms is het dan moeilijk om je motivatie te behouden. Na elke afgeronde taak of na een uur hard werken, mocht ik van mezelf een toer haken aan een granny. Beetje bij beetje groeide de granny’s.

Hoewel ik de originele deken van Lidy te gek vind, heb ik toch mijn eigen draai eraan gegeven. In het gratis patroon staat haaknaald 7 mm aangegeven, maar ik vond de tussenruimtes dan te groot. Na een aantal pogingen kwam ik toch uit op haaknaald 5 mm. Daardoor werden mijn granny’s kleiner dan die van Lidy.

Aanpassingen granny

Dus ik begon de vierkantjes steeds iets groter te maken. Ik was al verliefd, maar toen raakte ik echt smoorverliefd, want die grote vlakken passen toch net iets meer bij mij, mijn vriend en ons huisje. De kleuren heb ik op gevoel gepakt en met die combinatie haakte ik dan vier granny’s. Ik heb mijn kleuren geen nummer gegeven. Om je een idee te geven van de kleurwissels heb ik dit ‘schema’ aangehouden zodat ik bij elk vierkantje op dezelfde plaats van kleur wissel:

 • Toer 1: glitter
 • Toer 2: Kleur A
 • Toer 3 t/m 7 : Kleur B
 • Toer 8: Kleur C
 • Toer 9 t/m 11: Kleur D

Kleuren

De donkere kleur zeeblauw (166) komt bij elke granny terug in toer 8. Het garen dat ik gebruikte is van Schachenmayr en heet ‘Merino Extra Fine 120’. Hieronder een lijstje met de kleuren:

 • 166 Zeeblauw
 • 169 Petrol
 • 177 Smaragd
 • 176 Zeegroen
 • 167 Mint

Ook heb ik drie glittergarens ontvangen voor de deken:

 • Durable Glam: Zeeblauw (338)
 • Durable Glam: Turquoise (371)
 • Durable Brilliant: Turquoise (298)

Aan elkaar haken

Alle 20 vierkanten waren klaar en opgespannen. Toen kwam er een moeilijke beslissing: met welke techniek ga ik de lapjes aan elkaar haken. In het patroon stond de ‘join-as-you-go’-methode. Na veel proberen en uithalen, kwam ik op dit filmpje van de Scheepjes CAL 2015:

Het is een vrij makkelijke techniek, maar geeft ook een enorm leuk effect met V-tjes. Het gaf net dat beetje extra stoerheid vond ik, haha! De rand heb ik juist heel erg in de grannystijl gehouden. Ik heb daarvoor de hele bollen gebruikt die ik apart had gehouden.

Werkwijze granny rand haken

Ik heb in een willekeurige hoek aangehecht en 3 lossen – 2 stokjes – 3 lossen – 3 stokjes gehaakt. Daarmee maakte ik ook de hoek van de losse vierkanten. Daarna haakte ik een losse en haakte ik 3 stokjes en een losse in de volgende opening. Dus eigenlijk is dat hetzelfde als met de gewone granny’s. Zo heb ik zeven toeren gehaakt waardoor je een brede, stoere rand krijgt die de deken helemaal af maakt.

Eindresultaat

Ik ben enorm blij met het eindresultaat. Ik ben ook vooral heel erg trots, want het is mijn eerste deken! De deken is helemaal mijn stijl en smaak.Ik had van elke kleurencombi vier granny’s. Mijn vriend heeft de volgorde van de vierkanten bepaald en heeft zo ook zijn aandeel erin gehad. Hij heeft de vierkanten helemaal symmetrisch gelegd, maar toch speels. I love it!

De originele deken is ontworpen door Lidy Nooij. Het patroon is gratis te downloaden op de site van Craftkitchen.

Wat was jouw eerste deken die je haakte? Ik zou het leuk vinden als je dat met mij wilt delen in de reacties hieronder 🙂

Lieve groetjes,

Advertentie

2 gedachten over “De bezige vingers Sharina #42 – Lidy Nooij granny deken”

 1. Hallo Sharina,
  Ik ben ook met de dekken van Lidy Nooij begonnen eerst met nld 7 ging wel maar ik vond het erg hobbelig alles uitgehaald toen op nld 5 ging stukken beter alleen ze worden wel een stukje kleiner nu vind ik jou deken ook zo mooi alleen de kleurstellingen i.v.m. hartjes en eerste randjes van de granny’s zie jij een mogelijkheid om mij een duidelijke foto of een soort van indeling toe te mailen of op jullie site te zetten
  Groetjes Anneke

  Like

Hieronder kun een reactie achterlaten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s