Nieuws

De nieuwste wintergarens en trends

Wat gaat deze winter ons brengen op haakgebied? Langzamerhand rollen de nieuwste wolletjes en bolletjes de schappen in bij de winkels. Niet alleen behandelen we een aantal nieuwe garens die komen. Ook de algemenere trends op handwerkgebied laten we graag voorbij komen!

Twee weken geleden gingen we wolletjes shoppen bij Pera & Pasha. Zoals gewoonlijk raakten we aan de praat met mede-eigenaar Oscar. We vroegen aan hem wat er deze winter gaat gebeuren. Voor we het wisten lag de tafel vol met de nieuwe garens en testbollen. We hebben allerlei draadjes gezien en gevoeld en laten we daarom maar gelijk beginnen met een bijzonder wolletje van Lammy Yarns.

Lammy Fantasia

Dit garen heeft een lichte pluis, is zacht en heeft een tal van gekleurde bolletjes in de draad zitten. Van deze lijn komen er elf verschillende kleurnummers uit. We treffen acht felle kleuren aan zoals groen, rood/roze, paars en blauw. Ook zit er een licht grijze bol bij met roze bolletjes in de draad. De crème variant zie je op de foto hieronder.

Lammy Yarns Bouclé en Mohair cakes

Er komen een aantal bijzondere garens uit van Lammy. Oscar vertelt dat zij ook met een lijn bouclé garen komen. “Jaren geleden zag je die bouclé garens redelijk veel. De laatste jaren was de hype zo goed als over, maar deze winter zien we het sowieso weer in het assortiment van Lammy’, vertelt Oscar.

De laatste tijd zien we enorm veel merken met yarncakes uitkomen, zoals bijvoorbeeld de Scheepjes Whirl. Lammy had al een cake in het assortiment, maar komt met een mohair versie in september. De samenstelling is 40% acryl, 40% polyamide en 20% mohair. Dat klinkt als een warm en zacht draadje. De lijn heeft 8 kleursoorten.

Trend: dikke garens

Volgens Oscar zullen we deze winter veel dikke garens zien voor naalden 8 mm en groter. Oscar vertelt: “Deze winter gaan we massaal home deco haken en breien met dik garen. Of je nou wil of niet, haha! Je ziet enorm veel dikkere garens komen van diverse merken.”

Schachenmayr home style

Zo komt Schachenmayr met een enorme bol dik garen. De ‘home style’-lijn is geschikt voor XL-haken van bijvoorbeeld dekens, kussens en andere home deco. We zeiden niet voor niks extra large, want dit garen is geschikt voor haak- en breinaald 20 mm, wow! Een deken is dan ineens een ‘tussendoor project’, haha! De samenstelling is 52% polyacryl, 30 % polyamide en 18% wol.

Lammy Highland

Lammy heeft de lijn ‘Highland’ inmiddels al uitgebracht. Dit garen komt in drie diktes: 8 mm, 10 mm en 12 mm naalden. De acht kleuren zijn ‘natuurlijk’ te noemen. Van beige, crème en zwart tot licht bruin en twee tinten grijs. De draad bestaat voor de helft uit acryl en de andere helft wol is.

Nieuwtje: Limited Edition Papatya

Na het wol shoppen, fluisterde Oscar ons nog een leuk nieuwtje in. We mogen het gelukkig met jullie delen! Pera & Pasha krijgt twee speciale Papatya kleuren. Deze twee varianten zijn limited edition en binnenkort komt er meer naar buiten. Dit is een Turks acrylgaren met een verloop. We hebben al een sneak preview gekregen en het zijn twee hele mooie kleurencombinaties.

Tweed en rustige kleuren

De natuurlijke tinten zien wij bij de verschillende lijnen terugkomen. Wij zien veel effen bollen, maar volgens Oscar gaat er ook een hoop Tweed garen komen. “Ook dat was een enorme trend die je nu weer terug ziet komen. Ook de rustige kleuren zijn weer helemaal trendy. Je ziet nu ook veel van die ‘vintage’ kleuren”, legt hij uit.

Larn Yangs

Van deze trends lijkt Lang Yarns zich weinig aan te trekken. Zij komen met fijnere en dunnere garens die behoorlijk wat kleur bevatten. Ook zien we in hun garens veel verloopgarens en gemêleerde draadjes. Dus naast de dikke garens, komt Lang met weer een hele hoop nieuwe (dunnere) garens.

Trend: macramé

Het heeft niks met haken te maken, maar we willen het toch even benoemen. Het macramé is weer helemaal terug. Recent kwam er een boek over uit waar verschillende knopen en projecten in staan. Daarnaast komt Phildar met speciale pakketjes. Daar zit alles in om bijvoorbeeld een planten hanger te knopen. De instructie en het speciale koordgaren. Deze pakketjes liggen al in vele winkels.

Naar welk van deze garens en/of trends kijk jij het meeste uit?

Lieve groetjes,

De Haakhelden

 

Advertentie

4 gedachten over “De nieuwste wintergarens en trends”

 1. Lieve Sharina,
  Bedankt voor je info betreffende nieuwe garens. De mevrouw op de markt, waar ik mijn garen altijd koop, had de Highland al in de verkoop. Wat is dat een prachtig garen zeg! En het haakt heerlijk! Ik heb het voorrecht gehad wat voorbeeldprojectjes voor haar te maken met deco-garen. Iets wat ik normaal niet zomaar pak. maar erg leuk om te doen en vaak snel resultaat. Leuk om erbij te doen!

  Groetjes,
  Jozina

  Like

  1. Hi Jozina,
   Ahh wat fijn om jouw eerste indruk over highland te horen!😊 Het voelt heel goed, maar het dus ook super fijn. 😄
   Awww wat gaaf dat je dat mag doen! Zo ontdek je ook andere leuke garens denk ik 😀 Wel regelmatig laten zien wat je maakt op IG hoor, want je maakt me super nieuwsgierig 😙
   Lieve groetjes,
   Haakheld Sharina

   Like

Hieronder kun een reactie achterlaten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s