Review

Review: ‘Tunisch haken’ van Kristel Salgarollo

Inspiratie kun je nooit genoeg hebben en er zijn talloze haakboeken te vinden. Maar welke zet jij op jouw verlanglijstje. Wij hopen je met deze review daarmee te helpen. Vandaag vertelt Haakheld Sharina wat zij vindt van het boek ‘Tunisch haken’ van Kristel Salgarollo.

Tunisch haken blijft een trend en het lijkt of deze techniek ook niet meer weg te denken is uit de haakwereld. Dit boek belooft meer dan 25 verschillende steken en toepassingen uit te leggen. Klink veel belovend! Voordat we dieper in dit boek duiken, neem ik eerst de algemene gegevens met je door:

 • Titel: Tunisch haken
 • Auteur: Kristel Salgarollo
 • Aantal pagina’s: 89 bladzijdes
 • Aantal patronen: 13 patronen / 38 tunische haaksteken
 • Uitgeverij: Scheepjes
 • Prijs: €14,95

Inhoud van het boek

Het boek begint met een voorwoord en daarna krijg je direct de inhoudsopgave. Vervolgens start het boek met een uitleg wat tunisch haken is en legt Kristel de basissteek uit. Daarna volgt, wat mij betreft, het meest interessante gedeelte van dit boek: de andere 37 steken. Dit boek is een kleine haakbijbel als het gaat om tunische haaksteken. Dat maakt dit boek enorm onderscheidend.

Haakpatronen

Na de verschillende steken laat Kristel verschillende toepassingen zien. Van pannenlappen tot een deken. Hieronder een overzicht van de dertien haakpatronen.

 • Pannenlap 1 met verticale stroken
 • Pannenlap 2 met verticale én horizontale stroken
 • Pannenlap 3 met rechte blokjes
 • Pannenlap 4 met diagonale blokjes
 • Pannenlap 5 met doorlopende stroken
 • Pannenlap 6 met hart in tunisch jacquard
 • Babydekentje
 • Magic pillow met stroken
 • Plaid met doorlopende stroken (op de cover)
 • Kussens in siersteken
 • Etui voor tunische haaknaalden
 • Plaid in warme kleuren
 • Kussens in tunisch jacquard

Lay-out

Het onderdeel met de haaksteken heeft een iets andere opmaak dan de toepassingen/patronen. De haaksteken hebben een gekleurde achtergrond met zwarte letters. Soms staan er twee steken op een pagina, maar als er veel uitleg is, staat er een steek. De naam van de steek is dikgedrukt. De roeren staan steeds op één rij: een dikgedrukt rijnummer en dan de uitleg. Ook staat er bij elke steek een foto van een het uitgelegde proeflapje.

Teksten en leesbaarheid

De patronen beginnen steeds met een paginagrote foto van het project. De letters zijn zwart en staan bij bijna alle project op een witte achtergrond. De toeren, rijen en stappen hebben elk een eigen alinea, maar hebben geen witregel ertussen. Het kan handig zijn om een regelwijzer of iets dergelijks te gebruiken als je het lastig vindt de toeren uit elkaar te houden.

Fotografie

De foto’s zijn gemaakt door Marlous Kuik. De proeflapjes van de steken zijn telkens hetzelfde. Deze liggen op een soort verweerde houten tafel. Ze hebben dus allemaal dezelfde type foto waardoor het één geheel vormt.

De projecten zijn daarentegen in een sfeervolle setting gefotografeerd. Het babydekentje hangt over een ladder, de kussen liggen knus op een tuinbank en de haaknaalden etui ligt op een rieten mandje. Ondanks de verschillende type foto’s en opmaak voelt het boek wel als een mooi samenhangend geheel.

Conclusie

Ik zeg het eigenlijk bij elke boekreview, maar ik vind het altijd moeilijk om te zeggen of het boek voor jou een must-have is. Het is zo persoonlijk is. Ik denk echter wel dat het boek iedereen die een interesse heeft in tunisch haken zal aanspreken. Zeker als je je wat verder wilt verdiepen, is ‘Tunisch haken’ wat mij betreft een aanrader.

Het boek is een kleine bibliotheek aan steken, maar je kunt ook direct aan de slag met de dertien projecten. Daarom denk ik dat ook een gevorderde (tunische) haker zijn of haar ei kwijt kan in dit boek. Daarnaast vind ik het tof dat er gekozen is voor zowel kleine als grote projecten; van pannenlap tot een grote deken. Hierdoor geeft ‘Tunisch haken’ meer verdieping aan de techniek, maar ook aan de uitvoering ervan.


Heb jij ‘Tunisch haken’ of heb je het boek laten liggen in de winkel? Ik zou het erg leuk vinden als je jouw mening met ons deelt in de reacties hieronder!

Lieve groetjes,

Haakheld Sharina

Disclaimer: Ik vind het leuk om haakboeken en magazines te delen met jullie, maar ik wil ten allen tijden eerlijk en transparant blijven. Scheepjes heeft dit boek vrijblijvend naar mij opgestuurd. Ik ben niet betaald, en er is mij niet gevraagd, om deze review te schrijven. De mening in deze review is honderd procent mijn eigen mening en is niet beïnvloed door het ontvangen van dit boek. Ik probeer een zo helder mogelijke indruk te geven van het boek/magazine zodat jij weet of het wel of niet iets voor jou is.
Advertentie

Hieronder kun een reactie achterlaten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s