Review

Review: ‘Sjaals haken a la Sascha’

Inspiratie kun je nooit genoeg hebben en er zijn talloze haakboeken te vinden. Maar welke zet jij op jouw verlanglijstje. Wij hopen je met deze review daarmee te helpen. Vandaag vertelt Haakheld Sharina wat zij vindt van het boek ‘Sjaals haken a la Sascha’ van Sascha Blase – van Wagendonk.

Sascha heeft al een mooi rijtje boeken op haar namen. We kennen haar natuurlijk van het ‘Kant haken’ en ‘Meer kant haken’, maar ook van de verschillende lappenpoppen boeken. Daarnaast is in oktober haar nieuwste boek uitgekomen ‘Sokken haken a la Sascha’. Daar gaan we het vandaag niet over hebben. We gaan het natuurlijk in dit blogbericht hebben over ‘Sjaals haken a la Sascha’, haha! Eerst even de algemene gegevens op een rijtje:

 • Titel: Sjaals haken a la Sascha
 • Auteur: Sascha Blase – van Wagendonk
 • Aantal pagina’s: 129 bladzijdes
 • Aantal patronen: 20
 • Uitgeverij: Kosmos Uitgevers
 • Prijs: €20,00 (hardcover) of €9,99 (e-book)

Inhoud van het boek

Na het voorwoord volgt direct een inhoudsopgave. Wat ik heel tof vind, is dat er gekozen is voor een rasteropmaak met foto’s. Je ziet steeds een foto van de sjaal met daaronder het paginanummer. De naam van de sjaals wordt hier niet genoemd. Persoonlijk vind ik dat jammer, maar er is wel gekozen voor een tussenoplossing. Aan de linkerkant van de inhoudsopgave zien we de verschillende onderwerpen en thema’s met het paginanummer waar deze start

Thema’s

Het boek is opgedeeld vijf verschillende thema’s: spelen met kleur, kabels en textuur, mindful haken, kant en motieven en ongebruikelijke vormen. Elke thema heeft een tussenpagina met de vier haakpatronen, een foto en de naam van de sjaal. In de inhoudsopgave komen deze thema’s terug met het paginanummer waarop deze start.

In ‘Sjaals haken a la Sascha’ staan niet alleen haakpatronen. Echt aan alles omtrent het haken is gedacht. Sascha besteedt bijvoorbeeld ook aandacht aan de materialen en garens, maar ook aan de verzorging van het project. Wat ik ook een leuk hoofdstuk vond, was ‘draperen’ waarin Sascha laat zien hoe je de sjaals kunt dragen.

Haakpatronen

Tot slot komen ook de verschillende haaksteken aan bod. Daarna komen we bij de haakpatronen. Ik zal per sjaal erbij zetten onder welk thema deze valt. Aangezien sommige vormen zo bijzonder en moeilijk kort te beschrijven zijn voor mij, sla ik dat in het overzicht hieronder over.

 • Colorblock sjaal – thema spelen met kleur
 • Zijwaartse Chevron sjaal – thema spelen met kleur
 • Asymmetrische sjaal – thema spelen met kleur
 • Mozaïek sjaal – thema spelen met kleur
 • Organische sjaal – thema kabels en textuur
 • Kronkelpad sjaal – thema kabels en textuur
 • Reliëfkant sjaal – thema kabels en textuur
 • Zijwaartse kabel sjaal – thema kabels en textuur
 • Rails sjaal – thema mindful haken
 • Suikerzoet sjaal – thema mindful haken
 • Schaduwspel sjaal – thema mindful haken
 • Confetti sjaal – thema mindful haken
 • Tranen sjaal – thema kant en motieven
 • Vlammensjaal – thema kant en motieven
 • Dromenvanger sjaal – thema kant en motieven
 • Mandala sjaal – thema kant en motieven
 • Windmolen sjaal – thema ongebruikelijke vormen
 • Snor sjaal – thema ongebruikelijke vormen
 • Wenteltrap sjaal – thema ongebruikelijke vormen
 • Sleutelgat sjaal – thema ongebruikelijke vormen

Lay-out

Het allereerste dat mij opviel was dat het boek in een hardcover uitvoering komt. Dit zie je niet heel vaak bij haakboeken. Door deze keuze en binding blijft het boek mooi openliggen. Dat vind ik een enorm voordeel, maar in deze review wil ik ook het nadeel ervan benoemen. Een hardcover betekent over het algemeen dat het boek ook iets duurder is. Ik vind dat persoonlijk niet erg, want ik houd echt van hardcover boeken. Toch vind ik dat ik dit punt moest benomen. Laten we dan nu naar de lay-out kijken aan de binnenkant.

Teksten en leesbaarheid

Elke titel van bij het patroon is geschreven in een prachtige handlettering stijl zoals je ook ziet op de voorkant bij het woord ‘sjaals’. Wellicht een klein detail, maar ik vind het een leuke toevoeging die het geheel een speels effect geeft. Alle tekst staat op een witte achtergrond. Het toernummers en de tips hebben een kleurtje en zijn dikgedrukt. De uitleg van de toer en de diagrammen zijn zwart.

Fotografie

De fotografie is gedaan door Esther Befort van Sterstijl. Er is voornamelijk gebruik gemaakt van sfeerfoto’s. Zowel foto’s waarop Sascha de sjaals draagt als foto’s waarop de sjaal opgevouwen staat afgebeeld of gedrapeerd is op bijvoorbeeld een stoel. Persoonlijk vind ik de fotografie echt heel mooi en de stijl is in het hele boek hetzelfde. Kortom: er is genoeg om naar te kijken, haha!

Opmaak van de patronen

Bij elk patroon staan er twee garensuggesties met de afmetingen die bij dat garen horen. Dit vind ik echt een enorm pluspunt. Beide varianten zie je ook terug bij de foto’s. Je krijgt daardoor een goed idee hoe een sjaal eruit komt zien. Ook staan er veel tips bij die extra informatie geven zoals het breder maken van de sjaal of waar de steek precies wordt gemaakt.

Elke patroon is voorzien van een geschreven uitleg en een diagram. De toernummers staan boven de uitleg waardoor je de toeren goed uit elkaar kunt houden. De patroonpagina’s zijn opgedeeld in twee kolommen, zoals bij bijvoorbeeld een tijdschrift. Je leest dus van linksboven naar beneden en dan gaat het patroon verder in de rechterkolom. Dit vind ik persoonlijk niet storend. Sterker nog, het geeft veel ‘wit’ aan de pagina waardoor je niet het gevoel krijgt dat een pagina volgepropt is met tekst en foto’s.

Conclusie

Verschillende aspecten van het boek zijn inmiddels de revue gepasseerd. Ik vind het altijd moeilijk om te zeggen of het boek voor jou een must-have is. Het is zo persoonlijk. Zelf ben ik gek op het haken van sjaals en spreekt de stijl van Sascha mij erg aan. Ik vind het dus absoluut een aanrader.

Het is mooi opgemaakt, bevat prachtige foto’s en ik vind de patronen erg mooi. De ongebruikelijke vormen van sommige sjaals vind ik vernieuwend. Het liefst zou ik alle twintig sjaals haken. Je kunt dus stellen dat ik mega enthousiast ben over ‘Sjaals haken a la Sascha’


Heb jij het boek ‘Sjaals haken a la Sascha’ of heb je het boek laten liggen in de winkel? Ik zou het erg leuk vinden als je jouw mening met ons deelt in de reacties hieronder!

Lieve groetjes,

Haakheld Sharina

Advertentie

2 gedachten over “Review: ‘Sjaals haken a la Sascha’”

 1. Hey Sharina,
  Ik heb het boek al een tijdje liggen. Een geweldig boek wat mij betreft. Helaas nog geen tijd gehad om een project uit het boek te maken. Misschien een goed idee voor komend jaar.
  Bedankt voor je mooie review.
  Fijne avond.

  Lieve groetjes,
  Emily

  Like

Hieronder kun een reactie achterlaten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s