Review

Review ‘Het haakboek vrouw’ van JustDD-Design

Inspiratie kun je nooit genoeg hebben en er zijn talloze haakboeken te vinden. Maar welke zet jij op jouw verlanglijstje. Wij hopen je met deze review daarmee te helpen. Vandaag vertelt Haakheld Sharina wat zij vindt van het boek ‘Het haakboek vrouw’ van JustDD-Design (Doris).

Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik Doris van JustDD-Design niet zo goed ken als ontwerpster. Het boek is gericht op het haken van (kinder)kleding en dat is iets minder mijn ding. Toch wil ik je wel een inkijkje in dit boek geven, want ik weet dat er super veel mensen zijn die kleding haken fantastisch vinden. Eerst even de algemene gegevens op een rijtje:

 • Titel: Het haakboek vrouw
 • Auteur: JustDD-Design
 • Aantal pagina’s: 95 bladzijdes
 • Aantal patronen: 16
 • Uitgeverij: Scheepjes
 • Prijs: €14,95
Inhoudsopgave deel 1

Inhoud van het boek

 Het boek begint met een inleiding over verschillende type lichaamsvormen van de vrouw en hoe je deze kunt herkennen. Daarna vertelt Doris over het dragen van gehaakte kleding en geeft ze voorbeelden hoe je de items kunt dragen en een toffe outfit kunt samenstellen. Hierna staat de legenda en begint de inhoudsopgave op pagina 13.

Inhoudsopgave deel 2

Vergeet me niet-notes

Ik wil nog even inzoomen op een onderdeel achterin het boek. Helemaal aan het einde zijn een aantal fotopagina’s met daarop vierkante ‘vergeet me niet’ vakjes. Het formaat is precies van een post-it. Ik vind dit ontzettend leuk bedacht. Je kunt je notities of aantekeningen op zo’n post-it papiertje schrijven en dan kun je deze achterin op zo’n vakje plakken. Ook als je klaar bent met een project kun je dan hier de aantekeningen of aanpassingen bewaren voor als je hetzelfde project nogmaals wilt haken.

Haakpatronen

Bij sommige patronen staat een kader met de uitleg voor het meten zodat het haakwerk uiteindelijk ook past. Ik vind dit een erg goede toevoeging. Zeker voor mensen die nog niet vaak kleding haken of hebben gehaakt. Deze metingen kun je natuurlijk ook weer achterin bij de ‘vergeet me niet-notes’ kwijt.

Er is gekozen voor verschillende basispatronen waarop modificaties zijn gemaakt in bijvoorbeeld garens en afwerkingen. Ik zal proberen deze zo duidelijk mogelijk te omschrijven in het overzicht van haakpatronen hieronder.

 • Elya top (basispatroon)
 • Elya top modificatie 1 – Sierrandje voor de onderkant en om de mouwen af te werken
 • Elya top modificatie 2 – Aanpassing in Scheepjes Whirl en Whirlette garens om de top met kraag te haken
 • Elya top modificatie 3 – Aanpassing in Scheepjes Whirl en Whirlette met een boord onderaan de top
 • Elya top modificatie 4 – Aanpassing om de top met mouwen te haken
 • Trui Wooly kids
 • Vest Elisa
 • Anyone’s top
 • Jo’s skirt
 • Jo’s skirt met bies
 • Jurk Desire
 • Jurk Desire junior
 • Rok Claudette (lange rok)
 • Rok Claudette modificatie – Aanpassing voor een korte rok
 • Ginger cape
 • Miry shawl – Enkel haakdiagram

Bij het patroon van de Miry shawl is iets misgegaan bij het drukken. Het diagram was te groot voor één pagina. Doris heeft daarom besloten het patroon online gratis aan te bieden om iedereen tegemoet te komen. Meer hierover kun je lezen op haar website.

Benodigde garens

De benodigdheden staan goed beschreven. Soms staat er: per kleding maat een x aantal bollen meer en bij andere patronen zijn de benodigdheden uitgeschreven tot en met maat 56. Je kunt de items voor je kids haken, maar ook voor jezelf door met behulp van de instructies hoe je moet meten.

Lay-out

De opmaak van het boek is heel rustig. Elk patroon heeft een duidelijke titel met daaronder de benodigdheden. De garens zijn steeds dikgedrukt. Soms staat er, in het geval van Whirls en Whirlettes, schuingedrukt met welk garen je moet beginnen. Daarna begin het patroon. De kaders over het meten hebben een lichtgrijze achtergrond en zijn dus duidelijk te herkennen.

Teksten en leesbaarheid

Elke toer wordt aangegeven met een dikgedrukt nummer met daaronder de uitleg. De zwarte tekst is op de witte achtergrond zeer goed leesbaar en ik vind dat er een prettig lettertype is gebruikt. De tussenkoppen staan aangegeven in een groter lettertype waardoor deze er wel uitspringen, maar zeker niet storend zijn.

Fotografie

Hans Mossel heeft de fotografie verzorgd. De foto’s zijn gemaakt in een studio met een lichte achtergrond. De foto’s zijn haarscherp, goed uitgelicht en kortom: gewoon prachtig. De fashion items knallen er echt uit, maar het geheel blijft rustig door de lichte achtergrond. Hierdoor sluit het goed aan bij de rest van de opmaak.

Wat ik ook heel positief vind, is de hoeveelheid detailfoto’s. Hierdoor zie je goed de steek en de structuur. Er zitten paginagrote foto’s in, maar ook collages en soms een klein ruitje met een detailfoto. Er is enorm veel zorg aan besteed.

Conclusie

Het boek bevat zeer veel verschillende projecten. Ik vind de variaties/modificaties goed bedacht, vooral bij de Elya top. Wil je mouwen? Dat kan! Wil je een kraag? Dat kan! Het is goed zichtbaar dat Doris hier goed over heeft nagedacht. Er is ontzettend veel mogelijk met het boek. Ik denk dat ook een beginnende haker overweg kan met de patronen.

Raad ik het boek aan?

Ik zeg het eigenlijk bij elke boekreview, maar ik vind het altijd moeilijk om te zeggen of het boek voor jou een must-have is. Het is zo persoonlijk. Kijk daarom zeker op de website van JustDD-Design. Daar tref je meerde previews aan van het boek en krijg je dus een indruk van de patronen die je in ‘Het haakboek vrouw’ kunt. Twijfel zeker niet of jij kleding kunt haken, want Doris legt heel goed uit hoe een patroon wordt gehaakt, hoe je moet meten en waar je moet beginnen.


Heb jij ‘Het haakboek vrouw’ of heb je het boek laten liggen in de winkel? Ik zou het erg leuk vinden als je jouw mening met ons deelt in de reacties hieronder! 😘

Lieve groetjes,

Haakheld Sharina

Disclaimer: Ik vind het leuk om haakboeken en magazines te delen met jullie, maar ik wil ten allen tijden eerlijk en transparant blijven. Scheepjes heeft dit boek vrijblijvend naar mij opgestuurd. Ik ben niet betaald, en er is mij niet gevraagd, om deze review te schrijven. De mening in deze review is honderd procent mijn eigen mening en is niet beïnvloed door het ontvangen van dit boek. Ik probeer een zo helder mogelijke indruk te geven van het boek/magazine zodat jij weet of het wel of niet iets voor jou is.
Advertentie

4 gedachten over “Review ‘Het haakboek vrouw’ van JustDD-Design”

 1. Beste Sharina,
  Hartelijk dank voor deze prachtige review. Ik zit hier met blosjes op de wangen te lezen en een smile van oor tot oor.
  Heel erg bedankt voor je mooie woorden. Hopelijk kunnen we meer mensen gelukkig maken met Het Haakboek -Vrouw.
  Indien je niet uitkomt uit een patroon geef ik tevens online hulp. Dit gebeurd in de haakgroep op Facebook.
  Link staat op de site.
  Lieve haakgroetjes
  Doris van der Waals
  JustDD-design.com

  Like

 2. Wat een uitgebreide review! Goed doorgekeken en kritisch benaderd!
  Vooralsnog laat ik het boek liggen. Ik ben niet zo van het kleding haken. Mijn talenten, kennis en interesse liggen meer op knuffels, woon assecoires en omslagdoeken. Wellicht in de toekomst dat ik het ook eens ga proberen.

  Like

Hieronder kun een reactie achterlaten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s