Bezige vingers

De Complications CAL: het eindresultaat

Haakheld Sharina heeft meegedaan aan de Complications CAL die door Haakplein ontworpen is. In haar eerste blog, lees hem hier terug, vertelt ze over de eerste vijf weken. Vandaag de langverwachte ontknoping!

Wat is de tijd voorbij gevlogen zeg! Het voelt nog zo kort geleden dat ik over week 1 t/m 5 heb geschreven. In de heetste periode van de zomer was mijn deken nog niet klaar. Als het in de woonkamer dertig graden is, wil je liever geen warme deken op je schoot. Toen heeft het dus even stil gelegen. Een paar dagen voor onze vakantie in augustus maakte in de deken af tijdens de koelere dagen.

Maar dan moet je nog foto’s maken natuurlijk. Het liefst wilde ik hem helemaal uitleggen, maar daarvoor moest ik een deel van de woonkamer aan de kant schuiven. Dit klusje had ik even uitgesteld tot na onze vakantie. Half augustus kwamen we terug en op een vrije zondag eind augustus had ik dan EIN-DE-LIJK de foto’s gemaakt.

Het schrijven nog even uitgesteld

Niet veel later kwam onze wereld op zijn kop te staan. Mocht je ons niet op Facebook volgen, heb je misschien geen idee waar ik het over heb. Bij mijn broer werd acute leukemie vastgesteld. De weken die erop volgden had ik geen zin en geen rust om lange en uitgebreide blogs te schrijven.

Aangezien ik veel tijd en liefde in de deken had gestopt, wilde ik er ook goed voor gaan zitten om dit blogbericht te schrijven. Toch wil ik vooral heel erg graag alle foto’s met jullie delen, want ik ben echt ontzettend trots op dit haakproject. Ik haak eigenlijk nooit dekens en doe weinig mee aan CAL’s. Maar de prachtige kleurencombinatie haalde mij over en hij is klaar!

Terugblik op de laatste patronen

Naast het delen van, een selectie van, de foto’s, wil ik je ook graag nog even meenemen naar de laatste patroondelen. Dus daarover hieronder meer en ook deel ik een foto waarin de deken volledig uitgespreid is!

Deel 6

In de zesde week haakten we lange bogen die we in elkaar geweven hebben tijdens het haken. Hierdoor ontstaat een prachtige open structuur. Ik weet nog goed dat tijdens het haken m’n tenen er steeds doorheen piepte. Eigenlijk nu nog steeds, maar ik vind het heerlijk om een ‘kier’ te hebben waar ik mn tenen tussendoor kan steken. Net zoals dat, hoe koud het ook is, ik altijd een been niet onder mijn deken heb tijdens het slapen. Een gekke gewoonte, ik weet het, haha!

Deel 7

In dit patroon werden samengehaakte puffsteken afgewisseld met ‘granny stripes’. Deze toeren duurde eeuwig voor mijn gevoel, maar wat vond ik het een tof effect geven! Je moest steeds lussen ophalen dus het was wel een intensief klusje. Toch was het ook wel tomeloos haken, want je hoefde de steek maar één keer door te hebben en daarna kon ik weer rustig een serie of film kijken op Netflix.

Deel 8

Dit van de voorlaatste week. Ergens ook wel spannend nu het einde eraan kwam. Daarnaast had ik super veel zin in deze week, want we mochten weer mozaïek haken. Ik had het voor de CAL nog nooit gedaan, maar ik vond het zo gaaf effect aan de deken geven. Ik vond het heel fijn dat in het patroon de toeren volledig uitgeschreven waren in plaats van alleen zo’n pixel motief.

Aangezien de toeren nu vrij lang waren, hoefde ik niet steeds op het patroon te kijken. Als de herhaling voor die toer in mijn hoofd zat, kon ik ook redelijk tomeloos haken. Daarnaast is de ‘teruggaande toer’ een soort herhaling. Op elke vaste haak je een vaste en je slaat dezelfde hoeveelheid lossen over. Dat waren helemaal turbo haakavonden, haha! Ik haakte ongeveer een halve toer tot een hele toer per avond van een werkdag. In het weekend maakte ik echt meters. of nou ja, ik haakte veel meters garen weg. Als de toeren zo lang zijn dan haakje niet echt meters in de breedte en hoogte, haha! Netflix ging aan en ik deed net of de wasmand leeg was, haha!

Deel 9

In deze laatste week gingen we een soort lossenkettingen weven in de rest van het werk. Die lange kettingen werden opgezet met de ‘lange draad’-methode. Ik gebruikte twee bollen, want ik wilde niet het risico lopen dat ik halverwege zonder lange draad zat, haha!

Ik had besloten om tijdens het haken van de basis alvast de ketting mee te weven. Ik haakte dus een stuk ketting en daarna dus een stuk van het patroon. Ik weefde de ketting dus tegelijkertijd met het haken. Hoewel dit proces langzamer ging, vond ik het wel handiger.

Je deed gelijk drie stappen tegelijk: basis haken, ketting haken en weven. Daarnaast was ik bang dat ik het weven steeds zou uitstellen, omdat ik daar tegenop zag. Dus voor mij werkte deze oplossing echt perfect!

Het eindresultaat

Zoals ik al schreef ben ik super trots op het eindresultaat. Ik had het geluk dat ik eenzelfde soort draadspanning/hand van haken had als de ontwerpers. Ik kon dus steeds de aanbevolen haaknaalden aanhouden. Dat maakt echt een hoop verschil, omdat het niet gaat hobbelen, de vlecht paste in 1x perfect om het middenstuk etc. Ook het formaat wijkt maar weinig af. Mijn deken is ongeveer 173×173 cm. Dat scheelt slechts zo’n 2 cm van het originele ontwerp! Het project was een hele bevalling, maar ik heb echt genoten van de CAL en nu de winter eraan komt, kan ik ook gaan genieten de deken!

Patronen

Alle patronen kun je overigens vinden op de website van Haakplein. Bovenin staat het kopje ‘CAL patronen’ waarna er een menu uitklapt. Je vindt dan alle patronen en het overzichtsbestand met alle materialen. Ook de correcties van toeren staan op die pagina!


Heb jij meegedaan de Complications CAL? Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen en ik zou het leuk vinden als je het met mij wilt delen in de reacties hieronder!

Lieve groetjes,

Haakheld Sharina

Advertentie

2 gedachten over “De Complications CAL: het eindresultaat”

 1. Hey sharina,
  Wauw, wat is je deken mooi geworden. De kleuren zijn erg gaaf. Ik heb voor de paarse variant gekozen. Ik heb gisteren net de laatste toeren gehaakt en moet nu alleen de koorden nog. Hopelijk gaat dat vandaag lukken zodat ik dit als mijn laatste afgeronde project van 2019 kan zien. Een goede jaarwisseling gewenst en al het beste voor 2020.

  Lieve groetjes,
  Emily

  Like

  1. Hi Emily,

   Ik heb jouw variant al een paar keer gezien op je blog en die wordt ook erg gaaf! Ben nu het 1 januari is erg benieuwd: id her gelukt om hem nog in 2019 af te krijgen? 🤗
   Dat het een mooi en creatief 2020 mag worden 😘

   Lieve groetjes,
   Haakheld Sharina

   Like

Hieronder kun een reactie achterlaten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s