Bezige vingers

Bezige Vingers Sharina #66 – Confetti sjaal

Meestal koop of kies je garens voor een project, maar voor dit project ging het andersom. Tijdens een bezoek aan de lokale wolwinkel ’t Koperdraadje werd ik verliefd. Ik zag een prachtige, blauwe cake Ayumi van Lang Yarns. Ik had mijn oog al laten vallen op de confettisjaal uit het boek ‘Sjaals haken a la Sascha’. Toen ik keek naar de gebruikte garens zag ik daar Ayumi staan. Volgens mij heeft het gewoon zo moeten zijn, haha! Zonder twijfel rekende ik de bol af en ging ik aan de slag.

Ik had mij voorgenomen eerst nog een of twee andere projecten af te maken voordat ik zou starten met sjaal. Ik legde de bol in de kast en vanachter het glas staarde het mij gewoon aan, haha! Ik heb me anderhalve dag in kunnen houden, maar ik kon de verleiding niet weerstaan. Dus ging ik aan de slag.

Laat ik eerst het kleurnummer van deze bol noemen. Ik ken mezelf en anders vergeet ik het te vertellen. Het is kleur mijn (58). In het boek wordt haaknaald 3,5 mm aangeraden, maar ik vond na een paar toeren de structuur toch iets te open. Ik haalde het uit en begon opnieuw met haaknaald 3 mm. Dit was precies het effect en de textuur wat ik wilde. Enthousiast haakte ik de toeren weg en meerderde ik zoals het patroon aangaf.

Meters maken

Nog steeds enthousiast haakte ik verder aan het middenstuk. Toen het patroon zei dat ik moest gaan minderen, sloeg de twijfel toe. Ik had nog zo ontzettend veel meters op de bol zitten en de sjaal was nog erg kort. Hoewel ik normaal van tevoren een patroon goed lees, was ik nu gelijk begonnen.

Ik zag nu pas dat Sascha uitlegt hoe je het beste je garen kunt verdelen. Een kwart voor de meerdering, de helft voor het middenstuk en dan nog een kwart om te minderen. De sjaal had een perfecte breedte dus zou ik gewoon extra toeren haken in het middenstuk. Om een goede verdeling te maken, ging ik mijn bol steeds wegen.

Afweging maken

Na een aantal middagen en avonden haken, begon ik te minderen toen ik nog een kwart van mijn bol had. Dit was een kleine denkfout, want ik had volgens patroon gemeerderd en dus niet een kwart van mijn bol gebruikt. Conclusie: ik had nog heel veel garen over na mijn laatste meerdering. Ik denk dat je al kunt raden wat de volgende stap werd: uithalen.

Ik woog het restant af en noteerde het aantal grammen. Het was ongeveer 10 gram. Dat lijkt niet veel, maar met dit dunne en luchtige garen waren het nog een hoop meters. Toen begon het vervelende uithaal klusje. Toch vond ik het niet super erg. Dus semi-enthousiast ging ik verder met het middenstuk. Ik heb denk ik 12 cm extra heb gehaakt. Toen zette ik de mindering voor de tweede keer in.

Het resultaat

Ik had nog enkele meters over, maar de sjaal was nu echt veel beter qua lengte. In de bol zit ook een langzaam kleurverloop van licht blauw/groen naar een donkere tint. Door het verlengen van het middenstuk komt de laatste kleur veel beter tot zijn recht. En daarnaast had ik ook nog eens twee keer lol van dezelfde bol, haha!


Welke sjaal haakte jij voor het laatst? Ik zou het super leuk vinden als je het hieronder in de reactie deelt met mij!

Lieve groetjes,

Haakheld Sharina

Advertentie

2 gedachten over “Bezige Vingers Sharina #66 – Confetti sjaal”

  1. Ik ben bezig met een XY sjaal van Johanna Lindal. Gemaakt met scheepjes skies. En zij maken de sjaal met drie bollen. Ik ga ze met allemal haken. Ik kan de sjaal nog niet om😃 en ben al bij bol vier… het resultaat die zij behalen haal ik niet😯 dus ik herken je verhaal wel al ligt het bij mij niet aan het lezen dit keer

    Like

Hieronder kun een reactie achterlaten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s