Bezige vingers

De bezige vingers Sharina #18 – Tweedy muts

Er zit weer een haakweek op! Elke week laat één van de haakhelden zien waar zij mee bezig is geweest. Deze keer laat Sharina haar werkje zien!

MUTS 3

Hoewel het kwik nog zachte temperaturen aangeeft, heb ik alvast een warme muts gehaakt. Als het weer omslaat heb ik in ieder geval warme oren, haha!

Aangezien ik nog wat projecten heb liggen waar ik nog een paar dingen aan moet doen, wilde ik een ‘in- één-dag-gehaakt’-muts maken. De wol had ik al een tijdje op het oog, want deze had ik gezien in verschillende winkels. Ik was gelijk verliefd op de gekleurde tweedvlekjes.

MUTS 4

Tweedy

De wol die ik heb gebruikt, is de Katia Big Merino Tweedy, kleur: 803. Het garen bestaat uit 55 procent scheerwol en 45 procent acryl. Dat acryl zorgt er ook voor dat het garen heel zacht is. Oh en nog een voordeel van dit garen: het pluist niet, het kriebelt niet en het geeft ook niet heel erg af op bijvoorbeeld een zwarte jas!

Veel Katia garens hebben qua dikte twee adviezen: een brei- en een haaknaald advies. Dat kan voor sommige garens nogal verschillen. Big Merino Tweedy kun je breien op naald 6,5 – 7 mm. Maar de geadviseerde haaknaaldgrootte is: 8 – 9 mm.

Eigenwijs

Omdat ik de muts stevig en dicht wilt hebben, ben ik erg toch eigenwijs geweest en heb ik naald 7 mm gebruikt om te haken. Het patroon heb ik zelf bedacht. Ik ben begonnen met een magische ring met daarin 8 halve stokjes. De toer heb ik met een halve vaste gesloten.

In de tweede toer heb ik alle steken verdubbeld en haakte ik dus 16 halve stokjes. Om te beginnen, haakte ik twee lossen voor de hoogte. Deze heb ik ook geteld als steek. Dus ik haakte nog 1 half stokje in diezelfde steek. Aan het einde heb ik de toer gesloten met een halve vaste. Om de volgende toer te beginnen, heb ik weer twee lossen gehaakt voor de hoogte.

MUTS 1

In de derde toer haakte in 2 stokjes in elke 2e steek. Je hebt dan 24 halve stokjes. Ik ben doorgegaan met meerderen tot ik een cirkel had die 17 – 18 centimeter was. De diameter van een cirkel voor een vrouwenmuts is meestal 18 –  19 centimeter, maar ik heb een klein hoofdje, haha!

Tot over de oren

Na het meerderen heb ik alleen maar vasten gehaakt. Ik heb niet meer gemeerderd. Ook heb ik de toeren niet meer gesloten. Ik heb in de eerste steek een markeerder gedaan elke keer en ben in spiraal gaan haken. Ik heb door gehaakt tot de muts ruim over mijn oren viel.

MUTS 2

Als laatste heb ik twee toeren halve vasten gehaakt in de achterste lus. Ik vind dat een erg leuk effect geven, maar de muts wordt daar ook iets strakker van en dan weet ik zeker dat ‘ie niet van mijn hoofd kan waaien met de nog komende stormen. Als afwerking heb ik nog een groot pompoentje op de must gezet. En klaar is Kees, ehh ik bedoel, Sharina!

Ik had net iets meer dan één bol nodig. Je houdt nog ruim een halve bol over. Veel haakplezier!

 

Welke winterse accessoires heb jij al gehaakt voor jezelf?

Groetjes,

haakhelden logo

Advertentie

Hieronder kun een reactie achterlaten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s