Bezige vingers

De bezige vingers Sharina #20 – Colsjaal

Er zit weer een haakweek op! Elke week laat één van de haakhelden zien waar zij mee bezig is geweest. Deze keer laat Sharina haar werkje zien!

COL 2

De tijd van: “We wish you a Merry Christmas and a Happy New Year” komt snel dichterbij. Ik weet niet hoe het bij jullie is, maar de winter laat zich vooral zien (en voelen) als ik om acht uur ’s ochtends de deur uitloop. Dé tijd voor zelfgehaakte sjaals en mutsen. Ik kwam een tijdje geleden dit plaatje tegen:

image

 

 

 

 

 

 

 

Ik moest hier ontzettend om lachen. Niet alleen als haakverslaafde, maar ook al Game of thrones kijker, haha! Hoewel ik al twee sjaals in de kast heb liggen, wilde ik er nog een haken. Dit keer koos ik ervoor om een colsjaal te maken. Maar nu het kwik daalt, moest het wel een snel project zijn. Op de Krea Doe vond ik bij de stand van Echtstudio al het perfecte garen voor een snelle sjaal. Bravo Big van Schachenmeyer is een mega bol van 200 gram met dik acryl garen. Eén bol = één colsjaal.

COL 3

Als je een brede en een hele lange sjaal wilt maken, moet je twee bollen gebruiken. Voor een brede colsjaal is één bol genoeg. Er zijn overigens best wel veel kleuren van deze wol. Dus voor ieder wat wils. Ik kocht in een waas van verstandsverbijstering drie bollen Bravo Big, haha oeps! Maar voor deze colsjaal gebruikte ik de donkerrode variant. Het kleurnummer is 131. Ik heb haaknaald 12 mm gebruikt, omdat de col natuurlijk wel soepel moet zijn om te dragen. Schachenmeyer raadt naald 10 aan, maar ik zou zeker een maatje groter gebruiken. Dat vond ik veel prettiger haken.

COL 1

Patroon

Als je het wikkel eraf haalt, zie je aan de binnenkant een breipatroon staan. Leuk, maar ik kan niet breien, haha! Dus moest ik zelf iets bedenken. Maar dat vind ik absoluut geen probleem, haha! Ik heb gekozen voor vasten, maar dan net ietsjes anders. Zo heb ik de colsjaal gehaakt:

Ik heb 16 lossen gehaakt + 1 keerlosse. Daarna heb ik vasten terug gehaakt over de ketting.
Daarna wisselde ik deze toeren af. Na elke toer haakte ik een losse om te keren (de keerlosse).

Toer 1: Haak vasten in alleen de achterste lus. Keerlosse.
Toer 2: Haak vasten in alleen de voorste lus. Keerlosse.

Herhaal toer 1 en 2 tot je de gewenste lengte hebt of tot je bijna bol op is. Ik heb langs de hele colsjaal nog een rand halve vasten gehaakt om het mooi af te werken. Daarna is het een kwestie van afhechten en de uiteinden aan elkaar naaien.

 

Koop jij wol in per project of ga jij soms ook helemaal los?

Groetjes,

haakhelden logo

Advertentie

Een gedachte over “De bezige vingers Sharina #20 – Colsjaal”

Hieronder kun een reactie achterlaten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s