Bezige vingers, Patronen

De bezige vingers Sharina #27 – Roze meisjesponcho

Er zitten weer een paar haakweekjes op! Elke keer laat één van de haakhelden zien waar zij mee bezig is geweest. Deze keer laat Sharina haar werkje zien. Ook legt zij uit wat ze anders deed dan het patroon, hoe jij dit ook kunt maken en hoe ze de ‘kartelrand’ heeft gehaakt.

poncho noa punt

Een poncho is enorm handig op de dagen dat een jas te warm is, maar zonder nog net te koud. Dat geldt niet alleen voor volwassenen. Er werd mij gevraagd een roze poncho te haken voor een twee jarig meisje met een glitter. Op het moment dat deze super leuke opdracht binnenkwam, lag ByClaire nr. 3 sparkle net in de winkels.

Ik kocht twee glitterbollen in de kleuren lichtroze en zilver. Zowel ik als de moeder van het meisje waren direct verkocht aan de combinatie van het glittergaren met het roze verloopgaren dat ik koos voor deze poncho. Het roze verloopgaren is honderd procent acryl en heet ‘Marino Soft’. Ik kocht het vorig jaar terug tijdens de Hobby- en Handwerkdagen. Voor de het hele haakwerk gebruikte ik haaknaald 4,5 mm.

Poncho noa totaal 2

Aan de slag

Na het opmeten van de hoofdmaat, kon ik aan de slag met het haken van een lossenketting ter grootte van het hoofd. Ik neem dan altijd een centimeter of 3 a 4 extra zodat de draagster goed haar hoofdje erdoor kan doen. Het patroon is in de basis een granny stripe zoals Lindevrouw’s web het laat zien in een blog. Toch kon ik het niet laten het een en het ander aan te passen en daarmee een een haakhelden twist te geven. Ik haakte bijvoorbeeld geen losse tussen de clusters, maar wisselde ook af tussen de granny clusters en vasten.

Uitleg vastentoer met glitters

Na elke vier toeren granny stripes vond ik het tijd worden voor een beetje glitter and glamour. Het garen met sparkel vind ik erg mooi, maar niet als een toer granny stripe. Dat vond ik persoonlijk net te veel kermis als ik het regelmatig terug liet komen. Ik koos ervoor om een toer vasten te haken. In elk stokje 1 vaste en bij de punten haak je normaal 2 clusters van stokjes met 1 losse ertussen.

Na wat gepriegel, gezucht en veel uithalen, was ik eruit hoe ik dat met vasten ging oplossen. In de opening van de punten haakte ik in de glittertoer: 1 vaste, 3 lossen, 1 vasten in het gat tussen de twee clusters. In de toer daarna kon ik dan weer makkelijk de clusters haken. Probleem opgelost.

Poncho noa totaal

Kleurwisselingen

Hieronder even een schematische weergave van de kleurwisselingen:

Toer 1 – 4: het roze verloopgaren

Toer 5: roze glittergaren ByClaire

Toer 6 – 9: het roze verloopgaren

Toer 10: zilveren glittergaren ByClaire

Toer 11 – 14: het roze verloopgaren

Toer 15: roze glittergaren ByClaire

Toer 16 – 19: het roze verloopgaren

Toer 20: zilveren glittergaren ByClaire

Toer 21 – 24: het roze verloopgaren

Toer 25: roze glittergaren ByClaire

Toer 26 – 27: het roze verloopgaren

Poncho noa rand

Werkwijze kartelrandje

De poncho was klaar en de draadje afgehecht, maar ik miste nog iets.Ik zocht nog naar de finishing touch, haha! Ik zocht naar simpele randjes, maar kon niet iets vinden wat ik bij de poncho vond passen. Dus ging ik zelf freubelen.

De rand haakte ik met het roze glittergaren. In het midden van een stokjes cluster maakte ik een soort karteltje. Een cluster bestaat uit 3 stokje. Je haakt voor deze rand alleen in het 2e stokje van het cluster en in de openingen tussen de clusters. In elke opening haak je 1 vaste. In het tweede stokje van het cluster haak je: 1 vaste, 3 lossen, 1 vaste.

Dan heb je nog de punten die bestaan uit twee clusters met een opening. In het 2e stokje van het eerste cluster haak je een karteltje zoals hierboven beschreven. In de opening haak je op dezelfde manier een karteltje: 1 vaste, 3 lossen, 1 vaste. Ook in het tweede cluster haak je een karteltje op het 2e stokje.

Poncho noa touwtjes

Koord met franje

Om de poncho helemaal af te maken, wilde ik nog een koord maken. Daarmee kan de poncho wat meer dichtgetrokken worden. Ik haakte met het acrylgaren een ketting van lossen. De tweede toer bestaat uit alleen maar vasten met het roze glittergaren. Ook de derde toer zijn vasten, maar dan weer met het acrylgaren. Aan de uiteinden maakte ik een franje waarmee ik ook gelijk de draden van het koord in verwerkte. Om er zeker van te zijn dat het meisje de fransjes niet los zou maken, legde ik nog een knoop tussen het koord en de franjes.

Na het afleveren kreeg ik een foto opgestuurd waar het meisje de poncho draagt. Hoe leuk is dat? En het stond haar zo ook leuk! 🙂

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren en goede uitleg heb gegeven van de aanpassingen en rand. Heb je nog vragen? Stel ze gerust hieronder of per mail: haakhelden@gmail.com!

Groetjes,

haakhelden

Advertentie

4 gedachten over “De bezige vingers Sharina #27 – Roze meisjesponcho”

Hieronder kun een reactie achterlaten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s