Nieuws

Een greep uit het laatste haaknieuws

Op haakgebied gebeurt er altijd wel iets. Een nieuw garen, een nieuw boek, een Crochet Along of iets anders leuk. Wij hebben weer wat nieuwtjes voor je verzameld.

haaknieuwslogo

1. Scheepjes CAL

Vorig jaar deden er duizenden hakers mee aan de Scheepjes deken ‘last dance on the beach’. Het zal velen van jullie niet ontgaan zijn dat dit wolmerk inmiddels hun nieuwe Crochet Along (CAL) heeft aangekondigd. Ook dit project slaat, zo zien wij op sociale media, gelijk aan bij het publiek.

scheepjes
De CAL met de bijbehorende drie kleurencombinaties. Bron: Scheepjes

Hygge: Deense gezelligheid

Naast haken komt ook borduren aan bod, want er zijn verschillende kruissteken gebruikt om Scandinavische patronen in de shawl te krijgen. De CAL heet ‘Hygge’ en dat is het Deense woord voor gezelligheid. De ontwerpster is Kirsten van ‘Haak maar Raak‘.

scheepjescal
Bron: Scheepjes

Garens en pakketten

Het wordt een grote sjaal/stola van het, denken wij, wel meest bekende garen van Scheepjes: Stonewashed. Om kleur te geven aan het project wordt het kleurrijke katoen Catona. Er zijn drie kleurpaletten samengesteld: Pastel, Juweel en Regenboog. Deze zijn, uiteraard, te koop in pakketten. Dit is wat je dan krijgt:

 • 11 bollen Scheepjes Catona van 25 gram
 • 10 bollen Scheepjes Stonewashed
 • Twee houten ijskristallen
 • Een flyer
 • Een postcard
 • Een speciale knoop van deze CAL
 • Een zilveren eland bedel
 • Een steekmarkeerder
 • Een borduurnaald
 • Een stopnaald
cal2017inhoud
Bron: Scheepjes

De pakketten worden vanaf begin februari vrijgegeven. Je kunt er een bemachtigen via de Scheepjes verkooppunten. Deze winkels zijn ook te vinden op de website van het wolmerk.

Overige gegevens

In totaal duurt deze Crochet Along 13 weken. De voorbereiding verschijnt op 8 februari 2017. Het eerste haakpatroon komt om 15 februari op de Facebookgroep en de website van Scheepjes en loopt daarna dus nog twaalf weken door. De patronen komen elke woensdag om 1 uur online. Aan het einde is er een optionele 14e week, zegt Scheepjes.

scheepjes-pastel
Bron: Scheepjes

De sjaal wordt ongeveer 180 à 190 centimeter lang en 36 centimeter breed. Dat is natuurlijk afhankelijk van hoe strak je haakt. De veertiende week bestaat uit een instructie om de sjaal te voeren. Hier kun je aan meedoen, maar dit is optioneel. Er zit dus geen stof in de pakketten. De haaknaald voor deze CAL is 4,5 mm, maar je kunt afwijken als je erg los of vast haakt. Tot slot heeft Scheepjes een tijdsindicatie gegeven. De testhakers waren per week ongeveer 5 tot 6 uur bezig met de sjaal.

2. Twinkel, twinkel fluffy ster

Regelmatig brengen ontwerpers nieuwe patronen uit. Zo ook CuteDutch. Stefanie lanceerde gisteren twee nieuwe patronen: een fluffy ster met gezichtje en een pluizig wasbeertje. De patronen zijn te vinden op haar website (of klik hier).

schermafbeelding-2017-01-09-om-16-44-59
Bron: CuteDutch

3. Kleine Bram

Stip&Haak kwam vorig jaar met onder andere een kleine versie van Snuf het konijn, maar ook kun je nu haar beer Bram in een mini versie haken. Het patroon voor de kleine Bram is te vinden op haar website (of klik hier).

schermafbeelding-2017-01-09-om-16-47-59
Bron: Stip&Haak

4. Eieren zoeken en kippen haken

Begin maart zal het nieuwste boek van Christel Krukkert in de winkels verschijnen. Dit keer heeft ze een boek in het thema van Pasen gemaakt: ‘Christels Paasboek’. Er zullen onder andere kippen, hazen, kuikens en eieren in het boek te vinden zijn. Op de voorkant van het boek zie je een grote kip met een mandje vol paaseieren. Daarnaast zie je een haas die jouw gekookte ei vasthoudt. Het boek is al te reserveren via Bol.com (of klik hier).

5. Double Trouble

Op 6 januari is er ook een CAL-deken gestart. Daar is toch wel iets bijzonders aan, want er worden twee technieken gebruikt: haken en tunisch haken. Daar komt ook de naam vandaan. De CAL duurt 29 weken. Aanhaken kun je zeker nog, want het is pas net begonnen.

double-trouble
Bron: Haakplein en Scrapselsvanjolanda.blogspot.nl

Er zijn verschillende pakketten beschikbaar in twee kleurencombinaties en je kunt kiezen uit twee soorten garens: Schachenmayr Merino Extrafine 120 (100% scheerwol) en Schachenmayr Bravo (100% acryl). Verder heb je deze haaknaalden nodig:

 • Haaknaald 4mm
 • Tunische haaknaald 5.0mm, verwisselbare punt met een kabel van minimaal 80cm (de maataanduiding op de kabel is inclusief de lengte van de naald)

De patronen zijn onder andere te vinden op de site van Het Haakplein (of klik hier) en op de site van Scrapsels van Jolanda (of klik hier).

6. Bezig met boeken

In de uitzending van Koffie & Wol zie je Saskia Laan en Annemarie Arts. In de maandelijkse aflevering vertellen alle deelnemers waar ze de komende maand mee bezig zullen zijn. Daar vertelden de twee ontwerpers dat ze allebei bezig zijn met een nieuw boek. Meer weten wij nog niet, maar ze zijn ermee bezig en wij vertellen het jullie als er meer bekend is.

Ook Amigurumipatterns.net zal met een nieuw boek komen. Vorig jaar hielden zij, zoals elk jaar, een ontwerp wedstrijd. Dit keer was het thema monsters. De winnaars zijn bekend en dus verwachten wij dat ook 2017 een nieuw boek vol monster knuffels zal verschijnen.

Tot slot weten wij dat ‘Mooi van Draad’ ook bezig is met een tweede boek waar haak- en breipatronen in zullen komen. Ze vertelt er meer over in deze blogpost.

Ongetwijfeld komen er in 2017 nog meer nieuwe boeken, patronen, garens en Crochet Alongs. We houden het in de gaten voor jullie. Gaan jullie meedoen aan de CAL van Scheepjes of de Double Trouble? Laat het ons dan hieronder weten in de reacties! 🙂

Groetjes,

haakhelden

Advertentie

2 gedachten over “Een greep uit het laatste haaknieuws”

Hieronder kun een reactie achterlaten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s