Bezige vingers

De bezige vingers Monique #45 – Granny square kussen

Er zit weer een haakweek op! Elke keer laat één van de haakhelden zien waar zij mee bezig is geweest. Deze keer laat Monique haar werkje zien: Het Granny square kussen

Je herkent het vast wel: je hebt een paar rest wolletjes in je kast liggen. Zonde om er niets mee te doen, maar wat ga je er van maken? Meestal vind het ik het moeilijker om een project te vinden bij mijn wolletjes dan andersom, haha! Haakheld Sharina had deze leuke wolletjes Stylecraft nog in haar kast liggen dus genoeg meters om er iets mee te gaan haken. Want het is ook altijd maar de vraag of je genoeg garen hebt om het project af te maken.

Granny’s haken

Op Instagram had ik de prachtige granny’s al meerdere keren voor zien komen bij Miriam (@tbezigebijtje). Zij maakt onder andere prachtige dekens. Dus vol goede moed begon ik ook met dit leuke patroon. In eerste instantie had ik eigenlijk geen idee wat ik er uiteindelijk van wilde maken, maar de kleurencombinatie vond ik op zich al een lust voor het oog.

Snel resultaat

Als je eenmaal begint aan deze leuke granny’s kun je bijna niet stoppen, haha! Het patroon is duidelijk uitgelegd en na een één of twee vierkantjes ken je het patroon uit je hoofd. Ik had er zoveel plezier in!

Blokspanner

Het idee van Haakheld Sharina om er een kussentje van te maken, zodat zij de wolletjes weer ‘terug’ zou krijgen in gehaakte vorm, vond ik superleuk! De granny’s kwamen bij mij uit op het formaat 13 bij 13 cm. Gehaakt op haaknaald 3.5 mm. Er waren dus 18 vierkantjes nodig voor een kussentje van formaat 39 x 39 cm. Zo’n binnenkussentje had ik gekocht bij de Zeeman voor € 1,99.  De vierkantjes heb ik nog wel ‘geblockt’. Zo’n blokspanner vind ik echt onmisbaar. Het zorgt ervoor dat de granny’s na het drogen mooi gelijkmatig zijn.

Aan elkaar haken

Er zijn velen methodes om granny’s aan elkaar te haken. Zelf heb ik er pas één daarvan toegepast, haha! Mijn confettideken en nu ook bij dit kussen heb ik de granny’s met vasten aan elkaar gehaakt. Het verschil is alleen dat ik dit nu aan de goede kant heb gedaan, in tegenstelling tot mijn bovengenoemde deken. Je krijgt dat zo’n grappig opstaand randje zoals je op deze foto kan zien.

Eindresultaat

Om het kussen makkelijk te kunnen wassen, heb ik een lange ketting van lossen gehaakt en het kussen daarmee aan één kant vastgemaakt. Het idee heb ik van een gekocht kussen die hetzelfde principe had, maar was vastgemaakt met lint. Ook op internet en Pinterest zie je dit idee de laatste tijd weer terug komen. Handig!

Het kussentje staat klaar om te verhuizen naar Haakheld Sharina, beide zijn wij heel enthousiast over het resultaat. De wolletjes zijn nog lang niet op en ben inmiddels al bezig met een tweede kussentje. Daarvoor gebruik ik dan dezelfde kleuren, maar een ander patroon. In een volgend blog zal ik dit natuurlijk ook met jullie delen.

Het patroon van de granny’s squares kun je terug vinden op de website van Miriam: tbezigebijtje.blogspot.nl

Wat heb jij wel eens met granny’s gehaakt? Laat het ons weten in de reacties 🙂

Lieve groetjes,

Advertentie

4 gedachten over “De bezige vingers Monique #45 – Granny square kussen”

 1. wat een mooie blauwe tinten! Goed idee om er een kussentje van te maken. Ik nijg meestal naar de grotere projecten als dekens, maar dit is net zo leuk eigenlijk 🙂
  Lieve Groetjes
  Tertia

  Like

  1. Leuk hè Tertia Dekens zijn ook leuk om te doen 🙂 maar dit waren een paar losse bollen dus niet genoeg voor hele deken..dus dan maar op haken voor kussentjes haha.Heel leuk om te doen ook die granny’s. Ga ze zeker nog meer haken voor mezelf 😀
   Vast een fijn weekend en bedankt voor je berichtje🌹🤗
   Lieve groetjes Monique

   Like

 2. Hoi !
  Ziet er superleuk en gezellig uit ! Dat is een idee op de bank, onze kussens worden slecht. Ik houd deze in gedachten. Alleen snap ik het sluiten met de lossenketting fc niet. Ik pieker me suf……. ik kom er niet op ! Help ?!?! ;^) Voel me fff héél dom……
  Haakgroetjes,
  Caroline

  Like

  1. Hi Caroline
   Dank je wel voor je compliment en je berichtje😀
   De ketting van lossen heb ik er aan één kant doorheen geregen met een stopnaald..zodat je het binnenkussen er makkelijk weer uit kan halen om te wassen, de andere drie kanten heb ik aan elkaar gezet met vasten. Lieve groetjes Monique

   Like

Hieronder kun een reactie achterlaten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s