Review

Review: ‘Ik ben Bir’ van Niki Peeters

Het amigurumifiguur ‘Bir’ beleeft allerlei avonturen in de twee boeken van Niki Peeters. Vandaag vertelt Haakheld Monique wat zij vindt van het eerste Birboek ‘Ik ben Bir en ik ga logeren’.

In het eerste boek mocht Bir gaan logeren. Daar komt natuurlijk een hoop bij kijken. In het eerste gedeelte van het boek wordt door Niki het hele verhaal rondom het logeren verteld. Bir moet nadenken over de spullen die hij meeneemt tot aan het logeerpartijtje. Al deze personages en spullen kun je achterin het boek terugvinden als patroon.

Laat ik nog even de basisgegevens van dit haakboek op een rijtje zetten:

 • Titel: Ik ben Bir en ik ga logeren
 • Auteur: Niki Peeters (Een echte Niki)
 • Uitgever: Scheepjes
 • Prijs: €12,95

Kinderverhaal

Het valt me op dat steeds vaker in amigurumiboeken een verhaal staat. De knuffels komen daardoor echt tot leven. Dit vind ik een leuke toevoeging, zeker voor de hakende moeders of oma’s onder ons. Die kunnen het verhaaltje dan voorlezen samen met de gehaakte figuren. Bij dit soort boeken kijk en lees ik altijd wel het verhaal, maar ik doe er verder niets mee. Ik ben al een tijdje uit de kleine kinderen en ik zal er voorlopig ook nog niet als oma in zitten, haha! Maar blijf wel deze leuke figuurtjes tussendoor haken, je weet tenslotte maar nooit hè!

De figuren en spullen kun je dus echt tot leven wekken. In totaal heeft dit boek elf patronen gehaakt met verschillende Scheepjes garen. Even een kleine opsomming:

 • Het basispatroon voor Bir en grote Bir
 • De broek met bretels
 • Een kussen en deken (corner to corner met telpatroon)
 • De tas voor alle logeerspullen
 • Een jas met capuchon voor onderweg
 • Knuffie, de knuffel van Bir
 • Een handdoek
 • Een pyjama
 • Speelgoed vliegtuigje
 • Aap-ie
 • Badjas

Ik vond het erg leuk om, als eerste het hoofdfiguur in dit boek, Bir te haken, maar vond het zielig als ‘ie zonder zijn knuffel bij mij zou logeren. Daarom heb ik die ook gehaakt. Over de projecten schreef ik al eerder een blog. Deze kun je hier teruglezen!

De patronen

Wat ik altijd erg prettig vind, is als de toeren onder elkaar staan. Dat maakt het naar mijn mening lekker overzichtelijk. Gelukkig heeft Niki dat in dit boek gedaan. De geschreven patronen waren daardoor goed leesbaar. Ook de hoeveelheid steken staat per toer aangegeven. Daardoor kun je goed checken of je het juiste aantal steken hebt.

De patronen voor de amigurmi’s worden in spiraal gehaakt. Het staat duidelijk en bondig aangegeven wat je moet doen in een toer. Als er bijvoorbeeld oogjes geplaatst moeten worden, staat dit aangegeven in een andere kleur. Dat alles maakt dat ik de patronen erg duidelijk vind ik.

Moeilijkheidsgraad

De amigurumi’s die ik haakte waren van een makkelijke tot gemiddelde moeilijkheid. Iemand die al vaker knuffels heeft gehaakt, zal ook deze patronen kunnen begrijpen. De onderdelen van Knuffie zijn kleiner waardoor het wellicht iets lastiger is.

Ik hoor vaak dat mensen knuffels haken een ‘gefriemel’ vinden. Als je Stonewashed of zelfs Stonewashed XL gebruikt, heb je hier zeker minder last van. Dan valt alles namelijk (iets) groter uit. Daarnaast verhoogt een grotere Bir ook het uiteindelijke knuffelgehalte, haha! Een heel leuk item vind ik persoonlijk het dekentje voor Bir (zie bovenstaande foto). Gehaakt met de C2C (corner to corner) techniek, iets wat nog op mijn to-do lijstje staat. Ik moet bekennen dat ik deze techniek nog nooit gehaakt heb.

Conclusie

Mijn conclusie is dat ik het boek erg leuk vind en de patronen duidelijk. Alles in het verhaal komt terug in patronen. Daardoor kun je het verhaal echt ‘naspelen’ met je kinderen. Voor de prijs krijg je elf patronen en dat vind ik ook een goede verhouding. Ik zou dit boek zeker aanraden. Het tweede deel van Bir is inmiddels ook in ons bezit. Over die avonturen vertellen wij jullie graag een volgende keer.

Heb jij al kennisgemaakt met Bir? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Lieve groetjes,

Haakheld Monique

haakhelden

Advertentie

4 gedachten over “Review: ‘Ik ben Bir’ van Niki Peeters”

 1. Hoi Monique!
  Wat een geweldig boekje! Ik had een vraagje ik ben het broekje aan het haken en bij toer 35 staat dat je hem moet vouwen. Kan jij mij uitleggen wat ze hier bedoelen? Ik kom er niet uit.
  Groetjes Michelle

  Like

  1. Goedemorgen Michelle
   Zelf heb ik het broekje van Bir (nog) niet gehaakt, maar wil uiteraard best met je meekijken en je helpen😊
   Maar momenteel ligt het boek bij Haakheld Sharina dus kan ik niet ala minuut helpen maar probeer je zo spoedig mogelijk antwoord te geven.
   Weet niet of je zelf ook facebook hebt, want er is ook een speciale facebookgroep mbt Bir!

   https://www.facebook.com/groups/104366010056335/

   Daar kunnen de dames je wellicht sneller helpen als je snel verder wilt haken 🙂
   Lieve groetjes HH Monique

   Like

 2. Ik heb alles wat ik gemaakt heb (Aapie en grote Bir heb ik niet gemaakt) met veel plezier gehaakt en de kleuters van mijn dochters klas vinden Bir ook heel leuk.
  Het tweede boek van Bir vind ik ook een groot succes en ook daar heb ik het meeste al van af. Alleen Co ga ik niet maken omdat een witte beer niet zo’n succes bij kleuters.

  Like

  1. Wat super leuk om te lezen Sylvia dat jij met veel plezier de boeken gebruikt! Dubbel plezier eigenlijk dan, als de kindjes het ook zo leuk vinden hè 😄
   Bedankt voor je berichtje♡
   Lieve groetjes HH Monique

   Like

Hieronder kun een reactie achterlaten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s