Review

Achter de cover: Simply haken december 2017/januari 2018

Het is heerlijk om te bladeren in haakboeken en tijdschriften, maar soms weet je niet wat er achter de cover schuilgaat. Meestal zit de Simply haken in een verpakking, maar dit keer kun je in de winkel bladeren. Toch willen we je graag een wat uitgebreidere inkijk geven. Haakheld Sharina geeft je een kijkje achter de cover.

De feestdagen komen er weer bijna aan. Ook begint langzamerhand de periode waarin we tegen collega’s en vrienden al grappend zeggen: “Tot volgend jaar.” Het nieuwe jaar is nog niet begonnen, maar de Simply haken voor december en het nieuwe jaar ligt er al. Eerst even de basisgegevens van het tijdschrift:

Wat: Simply haken

Editie: december 2017 / januari 2018 (01/2018)

Prijs: € 5,95

Cadeautje: Boekje met mandala kalender

De extra bijlage is een mandala kalender. In eerste instantie dacht ik dat er voor elke maand een patroon in zou staan. Dat is niet zo. Elke maand krijg je een overzicht, een foto van de mandala en een kleurplaat om een mandala in te kleuren. De patronen van de doily/mandala/dromenvanger kun je vinden in het blad zelf.

Mag ik heel eerlijk mijn mening geven? De bijlage stelt mij een beetje teleur. De kleurplaten zal ik niet gaan gebruiken en ik denk dat ik de kalender ook niet op zal hangen. Het is helaas niet zo mijn ding. Daarnaast vind ik het een gemiste kans wat betreft de patronen. Ik had die liever in de kalender gezien. Natuurlijk is dit een persoonlijke voorkeur.

De haakprojecten

Laten we nu over gaan naar de inhoud van het blad. Ik geef, net als altijd, weer een overzicht van de verschillende projecten. Dan krijg je een beetje een idee wat er achter de cover schuilgaat.

Special ‘Kerstmomenten’

 • Theelichthouder in de vorm van een ijskristal (op de cover).
 • Kerstballen met een opengewerkt, kanten motief (op de cover).
 • Denneboompjes bestaande uit drie lagen in een opengewerkt, kanten motief (op de cover).
 • Lichtslinger met gehaakte bellen.
 • Krans met ijskristallen.
 • Decoratieschalen in een opengewerkt, kanten motief.

Amigurumi

 • Kleine lama voor in de kerstboom (op de cover).
 • Kerstengel met gouden accenten (op de cover).
 • Dierenkopjes van een vos, muis en haas.

Kleding

 • Lang vest met subtiele gekleurde streepjes.
 • Korte trui met speculaasmannetje.
 • Vestje met opengewerkt, kanten motief van zilverkleurig mohair.
 • Trui met een opengewerkt motief aan de voorkant (op de cover).

Home deco

 • Twee kussentjes van pompoms. Eerst haak je de bolletjes en daarna ga je het garen vilten in de wasmachine.
 • Dromenvanger met macramé ‘franjes’.
 • Kleurrijke kerstslinger met ovale ornamenten.

Accessoires

 • Gestreepte sjaal met bijpassende wanten.
 • Omslagcape met bijpassende muts (op de cover).
 • Col sjaal met gevlochten kabels.

Voor kinderen/baby’s

 • Gestreepte deken gehaakt met de tulpenbloemsteek.
 • Deken met ballerina’s.

Mandala

 • Twaalf verschillende mandala’s/doily’s voor elke maand van 2018.

Overig

 • Leuke weetjes met diverse gadgets, garens en evenementenkalender.
 • Interview met Stéphanie Haytink van ‘Handwerk Juffie’.
 • Artikel over de Knotten Design Collectables met exclusieve patronen die je kunt haken en/of breien.
 • Uitlef van de tulpenbloemsteek.
 • Garentips voor chunky garen inclusief uitleg voor een gehaakt sterretje.
 • Trui pimpen tot ‘foute kersttrui’ met gehaakte kerstmannetjes.
 • Workshop met verschillende manieren om kabels te vlechten.
 • Handige hulpjes voor dik garen.
 • Haakcursus met uitleg van de gebruikte steken en de basissteken.

Mijn eindoordeel Simply haken december/januari 2018

Stiekem hoopte ik al op lekker veel winterse projecten. Wat ik goed gekozen vind, zijn de kerstprojecten. Deze hebben een opengewerkt motief wat enorm schattig is. Daarnaast zijn dit wat kleinere projecten die je nu nog ‘even snel’ kunt maken voor in huis. Ook de kerstengel vind ik enorm schattig, maar deze bewaar ik tot volgend jaar.

De mandala’s nemen een hoop bladzijden in beslag. Persoonlijk vind ik dit leuke projecten voor tussendoor. Er zijn verschillende stijlen en kleurcombinaties waardoor het een grotere groep hakers zal aanspreken. Nogmaals: ik vind het jammer dat ze niet in de kalender verwerkt zitten. De afwisseling is goed. Er zitten genoeg winterse projecten in voor deze maand. Ook na kerst staan er diverse patronen in die je dan nog kunt maken.

Kopen of niet?

Deze editie ademt kerst, winter en gezelligheid in huis. Mijn drie favoriete projecten? De colsjaal met de gevlochten kabels vind ik erg chique, de ballerina deken vind ik heel origineel en het vestje van mohair ziet er erg comfortabel uit.

Ik heb zeker geen spijt dat ik deze Simply haken heb gekocht. Ik kan mij echter wel voorstellen dat je deze editie overslaat als je nu geen kleding en mandala’s haakt of als je geen fan bent van de kerst.

Heb jij de Simply haken al in huis? Zo ja, wat is jouw mening over deze editie? Ik zou het leuk vinden als je het met mij deelt in de reacties hieronder! 🙂

Lieve groetjes,

Haakheld Sharina

Advertentie

4 gedachten over “Achter de cover: Simply haken december 2017/januari 2018”

 1. Ik heb t glamour vestje gehaakt van blz 44 maar ik begrijp totaal niet in de beschrijving hoe ik als een vestje moet vouwen.
  Mss kunt u nog eens uitleggen hoe? Mijn dank daarvoor.
  Mcrge Marian

  Like

  1. Hi Marian,
   Ik heb het vestje niet zelf gehaakt en kan je daarom ook niet zo goed helpen. Ik zou in een van de vele haakgroepen zoals Dutch Crochet Talent of Haken voor beginners en gevorderden jouw vraag stellen met de toeren waarop je vastloopt. Daar vind je vast en zeker iemand die het vestje gemaakt heeft en je verder kan helpen! 🤗

   Like

  1. Hi Melanie,

   Ik heb voor je gezocht, maar bij de Nederlandse webshops is deze helaas niet meer verkrijgbaar. Echter is op de hobbyshop van de uitgever deze editie nog na te bestellen in het Duits.

   https://simply-kreativ.de/produkt/simply-haekeln-0118/

   Wellicht hebben ze nog een Nederlandse versie als je mailt, maar vooralsnog zie ik alleen de editie in het Duits. 😔

   Ik hoop dat je er desondanks nog wat aan hebt!

   Lieve groetjes,
   Haakheld Sharina

   Like

Hieronder kun een reactie achterlaten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s