Bezige vingers

De bezige vingers Sharina #53 – Ballonbal

Er zit weer een haakweek op! Dit keer laat ik je graag de ballonbal zien. Het patroon staat in het boek ‘De gehaakte speelkamer’ van Annemarie Arts.

Op de amigurumidag in oktober liet Annemarie deze ballonbal zien. Echt zo leuk en origineel! Sowieso vind ik het idee van een compleet gehaakte speelkamer heel leuk, maar dit project springt er voor mij toch wel tussenuit. Aangezien ik wist dat het zoontje van vrienden binnenkort jarig is, wist ik gelijk een mooi doel, haha!

Kleuren

Annemarie vertelde dat de bal ook echt stuitert als je een garen gebruikt met acryl en katoen. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan Durable Cosy Fine of Scheepjes Softfun. De perfecte blauwe kleuren vond ik bij het Scheepjesvak. Dit is mijn kleurcombinatie geworden:

 • Scheepjes Softfun 2412 (wit)
 • Scheepjes Softfun 2613 (licht/hemlsblauw)
 • Scheepjes Softfun 2401 (donkerblauw)

Flapjes en draadjes

Om de bal goed strak te maken, koos ik voor haaknaald 3 mm. Eigenlijk is het een heel simpel patroon, maar ik moest even goed lezen hoe het nou precies zat. Na het haken van de eerste flapjes viel het kwartje bij mij, haha!

Je hecht voor elke flap aan en af, maar ook voor het randje rondom de flap hecht je opnieuw aan. Dat waren op een gegeven moment best wel wat draadjes. Tussendoor hechtte ik wel al het een en ander af, omdat draadjes afwerken niet mijn favoriete taak is. Herkenbaar, nietwaar?

Flubberbal

Uiteindelijk heb je een soort flubberbal over. Mijn vriend keek ook heel raar toen ik zei dat het een speelbal was. Ik had ballonnen gekocht bij de Action om de bal ook zelf even uit te proberen. Aan de bovenkant van de bal zit een opening voor de ballon.

Daarna blaas je de ballon op tot maximaal 20 cm en dan stuitert ‘ie heel goed. Daardoor kan een kindje bijvoorbeeld er ook mee basketballen. Ik vind het zo leuk en het werkt fantastisch. Als je uitgespeeld bent, knip je voorzichtig in de ballon waardoor die leegloopt. Je gooit de ballon weg en je kunt dan het haakwerk weer opvouwen en makkelijk meenemen in je tas. Dat is toch ideaal? Dan hoef je als papa, mama, opa of oma niet nog een extra tas voor een speelbal mee te nemen. Ik ben er in ieder geval erg enthousiast over, haha! 🙂

Heb jij wel eens speelgoed gehaakt en zo ja, wat heb je gemaakt? Ik zou het leuk vinden als je het hieronder in de reacties laat weten! 🙂

Lieve groetjes,

Haakheld Sharina

Advertentie

2 gedachten over “De bezige vingers Sharina #53 – Ballonbal”

 1. Ballonballen! Altijd een origineel kado.
  Zelf al een paar keer gemaakt, weliswaar met een ander patroon. Dit patroon van Annemarie staat ook nog op mijn to-do-lijstje. Wordt hij mooi rond/bol?
  Wist je trouwens dat de balllon helemaal niet geknoopt hoeft te worden? Draai het tuutje een paar keer om en frommel hem in de hoes. (Dus tussen hoes en ballon). Klaar met spelen? Friemel het tuutje weer naar buiten en laat hem leeg lopen.
  Oja, met 100% katoen stuiterde hij bij mij ook.

  Like

  1. Hi Lonneke,
   Hij is bij mij echt mooi rond geworden door de verschillende flapjes! Vond het ook erg leuk om te haken. Wist niet dat het met katoen ook goed kan, wat een goede tip! Gebruik je dan gewoon katoen voor 2,5 tot 3 mm of ook dikker katoen? Vind het zo leuk dat het zo goed stuitert! 😄 Ik knipte de ballon elke keer door, maar dit is ook wel een gouden tip! Thanks voor de leuke reactie en ook voor de goede tips! 😊
   Lieve groetjes,
   Haakheld Sharina

   Like

Hieronder kun een reactie achterlaten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s