Review

Review haakboek: ‘Babysets haken 1’

Inspiratie kun je nooit genoeg hebben en er zijn talloze haakboeken te vinden. Vandaag vertelt Haakheld Sharina wat zij vindt van het boek ‘Babysets haken’ van Stefanie Trouwborst (CuteDutch).

Ik had dit boek al een hele tijd klaarliggen voor deze review. Helaas is het er nog niet van gekomen. Zelfs zo lang niet dat er al een tweede deel van babysets haken is uitgekomen. Toen we het babykaartje binnenkregen van vrienden ben ik gelijk aan de slag gegaan met de super schattige spaarpot van Aap Abel. Deze kun je terugvinden in dit blogbericht.

Maar voordat we het over de inhoud gaan hebben, eerst de algemene gegevens op een rijtje:

 • Titel: Babysets haken
 • Auteur: Stefanie Trouwborst (CuteDutch)
 • Aantal pagina’s: 82 bladzijdes
 • Prijs: €12,95

Inhoud van het boek

Het boek begint met uitleg over de materialen, hoe je met pluisgaren kunt werken en hoe je de sets in elkaar zet. Uiteraard vind je ook uitleg van de belangrijkste haaksteken. In dit boek staan vijf verschillende babysets om te maken. Je hebt:

 • Aap Abel
 • Konijn Kyra
 • Hond Harold
 • Varken Vera
 • Muis Mila

Per dier zijn er verschillende projecten. Deze patronen kun je bij elk dier vinden:

 • Knuffel
 • Rammelaar
 • Tutteldoekje
 • Spaarpot

Lay-out

Wat ik heel belangrijk vind, is de leesbaarheid van de patronen. De bladzijdes zijn wit en de uitleg per toer is in grijze letters. De verschillende onderdelen en toeren worden in donkerrood aangegeven. Dit is overigens goed leesbaar. Verder zijn er nog enkele tussenkopjes die de patronen van elkaar scheiden. Deze hebben de kleur van het dier. Bij aap Abel zijn de tussenkoppen bijvoorbeeld bruin.

Verder zitten er veel foto’s in het boek die het eindresultaat van het project laten zien. Persoonlijk vind ik dat erg handig. Verder zitten er enkele sfeerfoto’s in van de projecten. De foto’s zijn licht van kleur en het geheel oogt daardoor heel fris en vrolijk.

Patronen

Alle projecten zijn voorzien van een duidelijk geschreven patroon. Ik vind de tekst in ieder geval erg duidelijk en vind het ook fijn dat erbij staat hoeveel steken je moet hebben. Elke toer staat op een aparte regel en de zinnen zijn kort. Daardoor houd je wel het tempo als je lekker aan het haken bent, want je hoeft geen lappen tekst weg te lezen.

Pluisgaren

Stefanie gebruikt in het boek vooral pluisgaren. Dat is voor veel mensen een drempel. Persoonlijk vind ik het een heel zacht en lief effect geven, maar ik moet wel altijd mijn hoofd erbij houden. Ik tel hardop mee, maar het is echt niet erg als je een steek meer of minder hebt. Dat zie je door dit garen niet.

Ik weet dat veel mensen dit garen niet fijn vinden of het eng vinden dat ze de steken niet zien. Ik heb op Instagram diverse varianten gezien die enkel met katoen zijn gehaakt. Ik zou dan wel rekening houden met de aangegeven naalddikte en het garen hierop aanpassen zodat je de juiste verhoudingen krijgt.

Conclusie

Babysets haken bevat in totaal twintig projecten. Er is rekening gehouden met zowel jongetjes als meisjes. Het boek is extra leuk als je kraamcadeaus haakt, maar natuurlijk ook als je zelf een (klein)kindje verwacht. Toch denk ik dat het veel amigurumi liefhebbers zal aanspreken, omdat je zoveel kanten op kunt met één knuffel.

Vind je het pluisgaren niet fijn? Dan kun je nog steeds uit de voeten met dit boek. Je kunt ook met andere garens aan de slag. Ik vind het concept van de babysets heel erg leuk, omdat je iemand echt een compleet kraamcadeau kunt geven. Vooral de spaarpot vind ik echt vernieuwend. Dat had ik in de haakwereld nog niet gezien en dat vind ik als cadeau ook altijd heel erg leuk om te geven.

Babysets haken 2

Zoals ik al eerder schreef, is er inmiddels een tweede deel uit van dit boek. Hierin staan ook weer vijf dieren: Lieveheersbeestje Liv, pandabeer Pip, Flamingo Fleur, Giraffe Guus en hert Helsa. De samenstelling van de sets is iets anders. Per dier kun je namelijk een piepspeeltje, wagenspanner, auto- en boxspeeltje en een grote (muziek)knuffel haken.

Ik denk dat je met wat creativiteit, uitleg uit het eerste boek en de patronen uit het tweede boek de sets ook kunt combineren en bijvoorbeeld een hert Helsa spaarpot en tutteldoekje kunt maken! De mogelijkheden zijn, zeker met dit tweede boek, nog groter.

Ben jij een fan van pluisgaren? Ik zou het leuk vinden als je het hieronder in de reacties laat weten! 🙂

Lieve groetjes,

Haakheld Sharina

Advertentie

Hieronder kun een reactie achterlaten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s