Hakers aan het woord

Wilma Westenberg (Wilmade) aan het woord

De rubriek ‘Hakers aan het woord’ is weer terug in een vernieuwd jasje! Vandaag is bij ons Wilma Westenberg aan het woord!

Wilma ontwerpt patronen voor haar eigen website Wilmade. Ze werkte vier dagen per week als communicatie- en pr medewerker, maar besloot begin 2018 haar banen op te zeggen en zich fulltime te gaan richten op het ontwerpen. Na haar besluit is ze drie maanden met haar vriend/verloofde naar Amerika geweest voor zijn werk en ontwerpt ze op dit moment een serie patronen die geïnspireerd zijn op lotgenootjes.

Wilma in Amerika al hakend in de Grand Canyon

Leuk dat je we je mogen interviewen! Zou je ons en onze lezers wat meer over jezelf kunnen vertellen?

“Ik ben 24 jaar oud en geboren in Enschede. Ik heb een zusje dat 2 jaar jonger is. Op mijn 12e zijn we verhuisd naar Duitsland, vlak over de grens bij Enschede. Als ik vanuit mijn slaapkamerraam kijk, zie ik de grens. Daarnaast ben ik vaak bij mijn vriend in Elst, Rhenen. De creativiteit heb ik van mijn moeder: ze kan naaien, breien en haken. Toen ik jonger was, naaide ze onze kleren en ze heeft ook een lange tijd haar eigen bedrijf gehad in naai- en borduurwerk.”

Het eerste haakwerkje

Weet je nog wat je als eerste haakte?

“Ik weet nog heel goed wat mijn eerste project was: kleine schattige gehaakte kerstboompjes. Ik had ze gezien bij mijn oma die druk bezig was met kerstversiering haken en ik wist meteen dat ik ook zulke schattige dingen wilde leren haken. Na vier kerstboompjes begon ik aan mijn tweede project: een Minionknuffel. Ik had kerstvakantie dus kon een week lang flink doorhaken. Mijn verslaving was ontstaan!”

Je hebt ooit samen met je moeder, als ik het goed heb, een deken gehaakt. Hebben jullie dezelfde hand van haken en hoe was het proces van het samen haken?

“Yes klopt, ook een van mijn eerste projecten. Het was een deken dat bestond uit ruitjes/wiebertjes. Het heeft even geduurd voordat we ze op elkaar afgestemd hadden, want mijn moeder haakt veel losser dan ik. Uiteindelijk moest mijn moeder met een kleinere haaknaald haken om ze even groot te laten worden.”

Je bent verloofd, gefeliciteerd! Hoe gaat je verloofde om met je werk/hobby?

“Dankjewel! Ik leerde Ken op mijn 14e kennen en zijn nu bijna tien jaar samen. Afgelopen januari heeft hij mij ten huwelijk gevraagd in het vliegtuig en aankomende november trouwen we. Hij is altijd heel lief geweest met betrekking tot het haken en mijn ‘wolverslaving’. We hebben 2 slaapkamers over en hij vond het prima dat inmiddels 1 kamer omgetoverd is tot ‘wolkamer’, haha!”

En komen er gehaakte items op de bruiloft?

“Op dit moment ben ik met mijn moeder bezig met een gehaakte trouwjurk. Ik doe het haakwerk en mijn moeder doet het naaiwerk van de rok. Misschien dat ik nog een bosje bloemen haak als ik tijd over heb.”

Kortgeleden heb je de keuze gemaakt om je volledig op het ontwerpen te richten. Dat lijkt ons een hele spannende keuze. Kun je ons er wat meer over vertellen?

“Eind 2016 gingen een paar van mijn haakpatronen viral en eind 2017 ging het heel goed en kwam ik zelfs tijd tekort om naast mijn baan ook nog haakpatronen te ontwerpen en publiceren. Daarom heb ik begin dit jaar de knoop doorgehakt en mijn banen opgezegd. Dit kwam ook goed uit met onze reis naar Amerika: in januari zouden we voor drie maanden naar Washington DC vertrekken voor Koens werk.”

Je ontwerp nu dus erg veel, maar haak je ook nog patronen van andere ontwerpers?

“Dit jaar focus ik mij vooral op mijn eigen patronen: ik heb als doel elke twee weken een nieuw patroon te delen plus nog mijn trouwjurk. Op dit moment heb ik ideeën genoeg en kom ik zelfs tijd tekort om het dit jaar nog allemaal te realiseren, haha! Ik kom dus niet meer toe aan het haken van andere dingen, maar ik noteer ze wel voor later wanneer ik het weer wat rustiger heb.”

Je vertelde net al dat je met je verloofde naar Amerika bent geweest en dat hebben we ook op Instagram kunnen zien. Hoe waren de wolwinkels daar?

“Geweldig – wat een wolhalla daar! In elke stad vind je wel een Michael’s, Joann en/of Hobby Lobby: enorm grote hobbywinkels met soms wel 10 rijen vol met wol! De garens daar zijn wel heel anders: vooral dik (waar je een grote haaknaald voor nodig hebt) en synthetisch. Oh, en groot! Een bol van een pound (ongeveer 450 gram) is daar niet raar. Ook supermarkten zoals Walmart hebben vaak een grote wolafdeling. Zie je het al voor je, wol in de Albert Heijn?”

Lovely Luisa shawl geïnspireerd door een 4 jaar oud lotgenootje uit Brazilië

We hebben al heel wat aan je gevraagd, maar natuurlijk, zo nieuwsgierig al wij zijn, willen we je ook vragen naar je huidige haakwerk. Welk volgend ontwerp staat op je haaknaald en kunnen we binnenkort van je verwachten? 🙂

“Ik ben nu met een lange, simpele sjaal bezig geïnspireerd door een lotgenootje uit Denemarken. Dit wordt mijn vierde ontwerp in mijn speciale serie. Ik ben ook nog bezig met een omslagdoek die half af is, ook geïnspireerd door een lotgenootje (uit San Diego, California). En natuurlijk mijn trouwjurk, maar die kan ik pas eind dit jaar laten zien, hihi! Super leuk dat jullie mij wilden interviewen, bedankt voor de leuke vragen!”

Jij bedankt voor het beantwoorden van al onze vragen! Wilma deelt haar gratis haakpatronen HIER. De advertentievrije en uitprintbare patronen vind je in haar Esty shop!

Wie hoop jij terug te zien in een volgende ‘Hakers aan het woord’? We zijn erg benieuwd en vinden het leuk als je het ons laat weten in de reacties!

Lieve groetjes,

Haakheld Sharina en Haakheld Monique

Advertentie

4 gedachten over “Wilma Westenberg (Wilmade) aan het woord”

 1. Wat leuk om wat te lezen over Wilma. Ik volg haar al een tijdje en haar patronen zijn geweldig. Leuk dat jullie zo bekende haaksters beter leren kennen en het hier delen. Ik heb eigenlijk geen idee van wie in het bijzonder ik nog meer een interview zou willen lezen, ik vind het sowieso leuk om te lezen. Misschien van meer jonge haaksters, zoals Wilma. Maar zoals ik al zeg, van iedereen vind ik het leuk om te lezen.
  Fijne avond.

  Lieve groetjes,
  Emily
  (casacreaemilia.blogspot.nl)

  Like

  1. Hi Emily,
   Dankjewel voor het lieve compliment! 😙 Er zullen zeker nog meer interviews komen 😊 Mocht je nog iemand te binnen schieten die je graag beter wilt leren kennen, laat het ons gerust weten!
   Lieve groetjes,
   Haakheld Sharina

   Like

Hieronder kun een reactie achterlaten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s