Nieuws

Tunisch Haken: is het haken of breien?

Is het haken? Is het breien? Nee, het is tunisch haken! Als je haakt, heb je één lus op de haaknaald staan en met breien heb je alle steken op je naald. Tunisch haken zit er eigenlijk tussenin. Wij hebben ook een workshop gevolgd om de tunische steek onder de knie te krijgen. Lees hieronder het verslag en alles over deze techniek.

BEZIGE VINGERS SHARINA 3

Dus is deze techniek haken of breien? Eigenlijk allebei niet. Er zijn mensen die stellig beweren dat zowel het haken als het breien honderden, misschien wel duizenden, jaren geleden is ontstaan uit het tunische haken, maar dit staat niet vast.

Het klinkt in mijn oren heel erg logisch, maar überhaupt staat tot op de dag van vandaag niet vast hoe haken is ontstaan. Wel zijn er wat feiten wanneer het handwerken in Europa is ontstaan, maar daar kom ik in een ander artikel op terug. Nu weer terug naar het tunisch haken.

 

Uithalen

Misschien weten jullie nog wel dat ik twee weken geleden mijn bol wol door de kamer gooide en mijn (tunische) haaknaald ging erachteraan. Met behulp van Youtube filmpjes was ik positief begonnen aan deze nieuwe techniek. Eerst heb ik tien proeflapjes gemaakt om het principe een beetje door te krijgen om daarna aan een sjaal te beginnen.

BEZIGE VINGERS SHARINA 2

Na een aantal filmpjes uitgebreid te hebben bestudeerd, was ik begonnen aan een sjaal. Ik meende het ei van Columbus te hebben gevonden, maar nadat mijn sjaal na poging vijf weer scheef ging lopen, heb ik het weer uitgehaald. Ook krulde het werk enorm op. Ik was het gewoon even zat na poging achttien. Daarna haalde ik het dus weer uit en legde alles ‘rustig’ weg, haha!

 

Koperdraadje

Ik wilde dolgraag met de Lily Pond Blanket, de Crochet Along van Stylecraft, beginnen nadat ik het tunische haken even had opgegeven. Een aantal kleuren waren volledig uitverkocht op de webshops en om een nieuwe combinatie uit te kiezen heb ik de bollen Stylecraft toch liever eerst in mijn handen. Dus sprongen wij de auto in op weg naar Alblasserdam.

Daar zit namelijk een wolwinkel met een mega kast vol Stylecraft Special DK. De winkel hebben wij ontdekt toen ik voor mijn granny stripe sjaal op zoek was naar extra bolletjes wol Scheepjes Stonewashed XL. De winkel heet ‘Het Koperdraadje‘ en is te vinden aan het Scheldeplein in Alblasserdam.

551436_641583069273272_4093476794473251376_n

 

Workshop

Eenmaal daar begroeten wij eigenaresse Lia Rozendaal. De workshoptafel lag al snel vol met Stylecraft voor mijn deken en na lang zoeken naar de juiste combinaties, had ik dan eindelijk mijn combinatie voor de deken gevonden. Ik heb een aantal groene kleuren vervangen door blauwtinten. Daar lezen jullie donderdag meer over in ‘De Bezige Vingers’.

Lia vraagt hoe het tunisch haken is gegaan nadat ik vorige keer bij haar mijn naald had gekocht. Nou, eigenlijk ging het niet zo goed, maar ik wil het later opnieuw gaan proberen. En wat bleek? Er werd die avond een workshop gegeven toevallig over de techniek. Daar hadden wij wel oren naar natuurlijk. Nog geen vier uur later parkeren wij voor de tweede keer die dag de auto aan het Scheldeplein.

Workshop koperen draadje 2

Achterin de winkel staat een grote tafel en inmiddels hebben een groep dames zich al geïnstalleerd met koffie, thee, katoen en een haaknaald. De Haakhelden schuiven aan en mengen ons, zoals onze vrienden en kennissen gewend zijn van ons, gelijk in het gesprek. Wij mochten nog een bolletje Scheepjeswol Sunkissed katoen uitkiezen. De workshop werd gegeven door tunisch haakexpert Larissa.

 

Krullen

Monique kaapte een paars bolletje Scheepjeswol Sunkissed en ik koos voor de lichtblauwe kleur. Larissa vertelde als eerste dat het met tunisch haken belangrijk is dat je een haaknaald groter moet nemen dan wat er op de labeltjes staan. Je trekt de steken omhoog en met de aangegeven haaknaald wordt alles veel te strak.

Je kunt er sowieso al vanuit gaan dat je werk gaat krullen, omdat je de steken ‘omhoog trekt’. Met een naald groter kun je dit iets voorkomen, maar je houdt dit altijd wel een beetje. Als het klaar is, moet je het werk dus blocken. Dat is het natmaken van je werk en het opspannen of in vorm laten drogen.

 

‘De baby kon gelijk staan’

De vraag viel al snel wie er al wel eens iets tunisch had gemaakt. Voorzichtig meld ik dat ik een dappere poging heb ondernomen. De dame tegenover mij vertelt haar avontuur. Ze vertelt dat ze vroeger een babypakje tunisch gehaakt had, maar dat was zo strak geworden dat de pas geboren baby gelijk kon staan. Met z’n achten liggen we in een deuk, op een goede manier natuurlijk.

Workshop koperen draadje 1

De gezelligheid overheerst, maar we komen natuurlijk allemaal om iets te leren. We krijgen elke steek uitgelegd en daarna oefenen we een paar toeren. Eén toer is in bij tunisch haken heen én weer. Dus je haalt eerst op de heenweg alle steken op en de steken maak je af op de terugweg. Dan heb je één toer gehaakt.

Eerst oefenen we met de ‘simpele’ haaksteek. daarmee krijg je dus verticale streepjes.

Workshop koperen draadje 3

Zoals je kunt zien, ben ik hier bezig geweest met het oefenen van de zogenoemde ‘gebreide steek’.

Workshop koperen draadje 4

Er zijn nog meer steken, maar het was zo gezellig dat we niet meer foto’s hebben gemaakt. Ik ben wel blij dat ik een workshop heb gehad, want nu kan ik zonder frustratie en met een hoop kennis van de verschillende steken opnieuw beginnen aan mijn tunische sjaal. Youtube is handig, maar zeker niet zaligmakend.

Filmpjes

Door de workshop heb ik geleerd wat ik fout doe. Is er geen workshop bij jou in de buurt of ben je heel erg benieuwd naar deze techniek? Ik heb voor jullie twee filmpjes (zie hieronder) uitgezocht waarmee jij er ook mee aan de slag kunt. Toch raad ik iedereen echt aan om eens een keer naar zo’n workshop hiervan te gaan, want er gaat een wereld voor je open.

 

Handwerkles

Ze legt uit hoe je kunt starten met je tunische haakwerk. Ook legt ze uit hoe je de kantsteek op de heengaande toer moet maken. De laatste toer (van 2.30 minuten tot 4.45 minuten in het filmpje) herhaal je tot je de lengte hebt van je werkje. Daarna legt ze het afhechten uit, maar dit doe je dus als je het hele werkje al gehaakt hebt.

Dit filmpje vind ik heel goed vanwege de goede uitleg van de kantsteek. Larissa benadrukte ook dat je bij het ophalen van je laatste lus, je door TWEE lussen steekt. Doe je dit niet kan je haakwerk scheef gaan lopen en dat was een van mijn problemen. 

 

Drops Design

Drops laat zien hoe je de gebreide steek (oftewel de tricotsteek) kun haken. 

 

Heel veel succes met het (tunisch) haken! Heb jij ervaring met tunisch haken?

 

Groetjes,

haakhelden logo

 

Advertentie

5 gedachten over “Tunisch Haken: is het haken of breien?”

 1. Hallo,

  Ik zit al een tijdje te worstelen dat mijn werk aan de rechterkant scheef loopt.
  Nu vond ik op deze pagina deze tekst:

  “Dit filmpje vind ik heel goed vanwege de goede uitleg van de kantsteek. Larissa benadrukte ook dat je bij het ophalen van je laatste lus, je door TWEE lussen steekt. Doe je dit niet kan je haakwerk scheef gaan lopen en dat was een van mijn problemen.”

  Nu doet het filmpje het helaas niet en ben ik weer geen “steek” verder.. ;0)
  Kun je me hier mee helpen?

  Groetjes van Gerda

  Like

  1. Hi Gerda,
   Wat vervelend dat je haakwerk scheef loopt! Ik begrijp dat het filmpje niet meer werkt. Het is belangrijk om goed te tellen. Het is een cliché, ik weet het, maar niet minder waar. Als je 14 steken hebt, dan heb je 15 lusjes op de naald staan. Wolplein heeft hele duidelijke uitleg filmpjes over tunisch haken. Wat ik bedoelde met “twee lusjes aan het einde” is lastig uit te leggen, maar het is niet het einde van de wereld. Bij mij ging het daarom scheef lopen. Als je je laatste steek ophaalt, kun je door 1 verticaal lusje steken. Maar als je je haakwerk iets meer naar je toe haalt, zie je een soort v-tje. Net zoals bij ‘gewoon’ haken. Door het voorste lusje van dat v-tje haal je normaal gesproken op, maar doordat ik ook het achterste lusje meepakt en dan je steek ophaalt, liep het werk niet meer scheef. Maar het is ook een kwestie van goed tellen hoor! Hopelijk heb je wat aan deze tips! En anders hoor ik het graag en zal ik kijken of ik nog aanvullende tips kan verwerken in een artikel.
   Groetjes,
   Haakheld Sharina

   Like

 2. Ik haak nu een poosje en vind het zooooo leuk tunisch haken maar ik heb zo is zitten denken ik ben nu met een vestje bezig met fenna en ja krult ook om maar wat ik altijd doe is een trui haken en het boord en hals ook breien dus krijg je een rand erom misschien dat het krullen dan weg is want dan komt er gewicht aan van de rand die ik erop gebreid heb of heb ik het mis was maar een idee van mij

  Like

Hieronder kun een reactie achterlaten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s