Nieuws

Haakhelden vinden leuk: onzichtbare kleurovergangen

Niets is vervelender dan een zichtbare kleurovergang door kleurwisselingen. Vooral als je in spiraal haakt zijn de overgangen moeilijk te voorkomen. Haakheld Sharina vindt dat echt verschrikkelijk frustrerend. Nadat ze een keer wat zat te proberen, kwam ze op een manier waardoor je de kleurovergangen nauwelijks meer ziet! Ze legt de manier uit met behulp van foto’s.

Tas oma 5

Bij deze tas zie je nauwelijks de overgang van het kleur wisselen. De manier had ik al eerder ontdekt, maar ik wilde eerst uitproberen of het ook echt werkte. Voor mij werkt het in ieder geval heel goed. Bij Jip de Uil heb ik deze ‘techniek’ ook gebruikt. Je moet wel even goed opletten. Vooral als je amigurumi’s haakt, zoals Jip. Tel dus je steken als je een hele toer hebt gehaakt met je nieuwe kleur.

Stap 1:

Je komt nu aan bij het punt (einde van de toer) dat je van kleur gaat wisselen. Wat je nu gaat doen, klinkt misschien heel eng. Je haakt een halve vaste in de laatste steek van je toer. Je hecht de draad nu af. Markeer met een draadje of een steekmarkeerder de halve vaste.

Stap 2:

Ga ongeveer 10 tot 15 steken terug. Je hebt die steken al gehaakt, maar dat is helemaal niet erg. Je hecht de nieuwe kleur aan met een losse en haakt in diezelfde steek een vaste.

Stap 3:

Haak tot de halve vaste. (Zie foto)

KLEUR WISSELING 4

Stap 4:

Je haakt NIET in het v-tje van de halve vaste (hv), maar je haakt in de vaste onder de halve vaste. Eigenlijk maak je een langere vaste over de hv heen. (Zie foto’s)

KLEUR WISSELING 1

KLEUR WISSELING 3

KLEUR WISSELING 2

Stap 5:

Je kunt nu verder haken.

KLEUR WISSELING 5

De extra vaste die je haakte bij het aanhechten, is de eerste steek van je toer. Vergeet deze steek niet te markeren, want als je in spiraal haakt, zie je niet meer wat je eerste steek is.

 

Ik hoop dat deze uitleg duidelijk is. Mocht je nog vragen hebben, mail dan gerust naar: haakhelden@gmail.com of vraag het op onze Facebookpagina!

Groetjes,

haakhelden logo

Advertentie

2 gedachten over “Haakhelden vinden leuk: onzichtbare kleurovergangen”

  1. Hi Caroline,
   De halve vaste reken je niet mee. Je haakt alleen in de vasten. De halve vaste zorgt ervoor dat je toer ‘lager’ wordt en de overgang mooier overvloeit in de toer.

   Nog een kleine tip. Haak het afwerkdraadje van de halve vaste 1 of 2 steekjes mee en trek ‘m daarna stevig aan. Dan wordt de kleurovergang nog iets subtieler.

   Lieve groetjes,
   Haakheld Sharina

   Like

Hieronder kun een reactie achterlaten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s