Review

Review: ‘Handpoppen haken’ van Stefanie Trouwborst

Een nieuw haakboek betekent ook nieuwe inspiratie. Hoe heerlijk is het om in nieuwe boeken te bladeren met een kopje thee ernaast? Vandaag vertelt Haakheld Sharina wat zij vindt van het boek ‘Handpoppen haken’ van Stefanie Trouwborst (CuteDutch).

handpoppen-haken

Handpoppen zijn echt jeugdsentiment voor mij. Zeker tijdens de kleuterklas hadden wij handpoppen in de klas. Ik denk dat bijna iedereen dit wel heeft en daarom des te leuker om ze zelf te haken zeker als je zelf kinderen hebt. Allereerst even de basisgegevens van dit haakboek:

Titel: Handpoppen haken*

Auteur: Stefanie Trouwborst-Wijers

Uitgever: Scheepjes

Prijs: €12,95

Handpoppen om te haken

In het boek staan dertien patronen om te haken. Je hebt boer Tom en boerin Bibi die gemaakt zijn van Scheepjes Stonewashed XL. Samen hebben zij een hele beestenboel op de boerderij. Dit zijn de handpoppen die je, naast de boer en boerin, kunt vinden in het boek:

 • Koe Kasper
 • Varken Joep
 • Hond Luuk
 • Kat Karlo
 • Konijn Kas
 • Paard Perla
 • Ezel Erik
 • Schaap Sandy
 • Kip Kennet
 • Geit Gemma
 • Muis Maaike

handpoppen-haken-3

De dieren worden gemaakt van pluizig garen en voor de details gebruikt Stefanie katoen. Om uit te testen of het duidelijk patronen zijn, koos ik kip Kennet uit om te haken. Deze hebben jullie wellicht al voorbij zien komen in de Bezige Vingers.

De patronen

Je begint het lijf met een ketting van lossen die niet mag draaien. Oké, dit is voor sommigen een uitdaging. Op internet zijn er verschillende trucjes voor te vinden om dit te voorkomen. Het in elkaar zetten vond ik erg meevallen, omdat het lijf en de armen van de kip uit één stuk bestaan.

kip-kennet-handpoppen-haken

Als ik het over de patronen in het algemeen heb, vind ik ze heel duidelijk. Elke toer staat op een andere regel en het nummer van de toer heeft een eigen kleur. Dat vind ik fijn werken, omdat je het overzicht houdt.

Ik had alleen een beetje ruzie met de losse lellen en kammen aan elkaar haken, maar dat komt omdat je verschillende onderdelen in je hand hebt en ik ben dan zo iemand die dan elke keer een onderdeel laat vallen, haha! In het patroon staat precies hoeveel steken je moet haken tot welke punten van de onderdelen.

Moelijkheidsgraad

Voor absolute beginners zijn de dieren met pluizig garen en sommige details misschien een grote uitdaging. De boer en boerin zijn dan beter om mee te beginnen. Iemand die al iets langer haakt, kan de handpoppen zeker maken. Ik denk dat de patronen qua moeilijkheidsgraad op 1 en 2 sterren van de vijf zitten.

kip-kennet-handpop-3

Aan het begin van het boek staat met foto’s uitgelegd hoe je een handpop in elkaar zet. Dit vind ik een echt pré, omdat het enorm duidelijk was hoe ik het moest aanpakken. Daarnaast vind ik het projecten die je goed naast je andere projecten kunt hebben. De handpoppen worden namelijk met een grote naald gehaakt en dus was ik na ongeveer 3 avonden haken en in elkaar zetten klaar. Je ziet snel resultaat!

Conclusie

Als ik heel eerlijk moet zijn, denk ik dat de handpoppen voor een echte beginner misschien wel lastig kan zijn. Maar waar een wil is, is een weg. Er zitten relatief veel handpoppen in met pluizig garen, maar je kunt de handpoppen ook van een ander dikker (acryl) garen maken of van Stonewashed. Dus vind je pluizig garen eng dan kun je altijd ander materiaal gebruiken.

handpoppen-haken-2

Het boek draait om het thema boerderij en alles straalt dat ook uit: de patronen, de sfeerfoto’s en de opmaak. Het is echt een feestje om doorheen te bladeren. Ik zie een duidelijke en overzichtelijke opbouw in het boek zelf, maar vooral ook in de patronen. Aan het haken van kip Kennet heb ik veel plezier gehad en ik vind het concept van de handpoppen sowieso erg origineel. Zou ik het boek ‘Handpoppen haken’ aanbevelen om te kopen? Ja, absoluut!

Heb jij een handpop gehaakt uit dit boek? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Groetjes,

haakhelden

* Disclaimer: Wij hebben dit boek ontvangen om er voor jullie over te kunnen schrijven. Stefanie en Scheepjes hebben dit exemplaar namelijk beschikbaar gesteld voor een review. De mening die ik geef, is mijn eigen eerlijke en oprechte mening.

Advertentie

2 gedachten over “Review: ‘Handpoppen haken’ van Stefanie Trouwborst”

 1. Graag had ik nog het boek besteld van de gehaakte handpoppen.
  Auteur: Stefanie Trouwborst-Wijers
  Aantal pag.: 84
  Taal: Nederlands
  ISBN: 9789491840050
  Uitgever: Scheepjes

  Like

Hieronder kun een reactie achterlaten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s