Review

Review: Scheepjes Stardust

Wij vinden het altijd heerlijk om in een winkel de wolletjes te kunnen voelen en de kleuren goed te kunnen zien. Vandaag vertelt Haakheld Sharina wat zij vindt van de Scheepjes Stardust bollen!

stardust-5

Zoals jullie weten, probeer ik graag nieuwe garens uit. Het Stardust garen was al eventjes op de markt, maar ik heb het uitgebreid getest voor jullie. Bij Pera & Pasha kost 1 bol €6,60. Veel mensen zullen van de prijs schrikken, maar er zitten behoorlijk wat meters op één bol. Dus zonder schuldgevoel kocht ik twee bollen in de roze kleur en haakte ik er een vestje van. Laten we even alle feitsen over het garen doornemen.

Algemene gegevens

Scheepjes heeft de keuze gemaakt om twee soorten Stardust op de markt te brengen: effen bollen en met een verloop in de draad. Een bol weegt 100 gram en de looplengte is 540 meter. Dat zijn echt onwijs veel meters die de prijs zeker rechtvaardigen.

scheepjes-stardust

Het garen bestaat uit 75 procent acryl, 11 procent mohair, 11 procent wol en 3 procent polyester (het glitterdraadje). Verder staan deze gegevens op het label:

 • Naalden: 3 – 3,5 mm
 • Wasbaar met de hand tot 30 graden

Eerste indruk

Over het algemeen heb ik niks met mohair, want ik vind dat enorm ‘prikken’. Het eerste dat mij opviel, was de zachtheid van het garen. Ik voelde geen prikkende mohairvezels. Dat is dus erg positief. Ook zag ik dat de draad bestaat uit meerdere dunne draadjes die losjes zijn gedraaid. Je ziet een lichte pluis om de draad door het mohair en de wol. Tot slot zie je een subtiele glitter in de draad zitten.

scheepjes-stardust

Hoe het haakt

Voor mijn haakproject gebruikte ik haaknaald 3,5 mm. Ik zal je eerlijk bekennen dat ik echt even aan dit garen moest wennen. Na het opzetten van de lossen stak ik een aantal keer door de draad. Na een paar toeren haken, had ik hier minder last van. Het garen voelt zacht en luchtig aan en dat merkte ik ook tijdens het haken.

Toen ik na een toer of drie gewend was aan het garen vond ik het heerlijk haken. Ook het resultaat vind ik prachtig. Het pluizige is wel aanwezig, maar overheerst absoluut niet. De steken zien er strak en netjes uit. Het uithalen ging niet altijd even gemakkelijk, maar met een beetje geduld en voorzichtigheid lukt het wel.

scheepjes-stardust

Pluspunten

+ Er zitten veel meters op één bol

+ Door het acryl en de wol kun je warme accessoires ermee maken

+ Het garen heeft een subtiele glitter

+ Het haakwerk voelt zacht aan

Minpunten

– Uithalen is niet altijd makkelijk

– Het pluis geeft tijdens het haken een klein beetje af op mijn zwarte bank

– Door de lange looplengte is de bol prijzig.

vest-haken-en-kleur-buiten-2

Conclusie Scheepjes Stardust

Je moet aan het garen wennen, maar het haakt daarna heerlijk. Ik vind het een mooie bol en de vele meters zijn zeker een pluspunt. Voor mijn vestje (zie de foto hierboven) heb ik 1 bol helemaal opgehaakt en van de tweede bol heb ik nog geen 100 meter gebruikt. Daarvan zou ik nog een behoorlijke sjaal kunnen haken. Ik zou Scheepjes Stardust gebruiken voor grotere projecten zoals omslagdoeken, sjaals en kleding. Met één bol kun je echt veel haken en is wat mij betreft helemaal zijn geld waard.

Wij zijn erg benieuwd wat jij vindt van Scheepjes Stardust? Laat hieronder in een reactie weten wat jouw ervaring is met het garen 🙂 

Lieve groetjes,

haakhelden

Advertentie

5 gedachten over “Review: Scheepjes Stardust”

 1. Ik heb op de kreadoe hetzelfde garen gekocht en was weg van de kleur en hoe zacht hij aanvoelde !!!
  Alleen kan ik geen patroon vinden voor mijn vest.
  Ik wil graag een heuplang vest en niet te mloeilijk patroon.
  Ik heb maat 46/48 , en wil wel een patroon wat slank afkleed😜.
  Zou de wol gaan pluizen en welke nld dikte gebruikt u ,Mvg anja

  Like

  1. Hallo Anja, dat heb ik ook alleen andere maat. Ik heb er ondertussen ook al een sjaal van gehaakt, pluist niet blijft mooi. Daarom wil ik nu graag een lang vest haken. ook ik vind geen patroon voor dit garen. Wil er niet te dichte steken voor, want dan komt het garenniet mooi uit.

   Like

   1. Hoi Carla en Anja,

    Mijn reactie heeft even op zich moeten wachten, omdat ik voor jullie aan het zoeken was voor patroon suggesties. 🙂

    http://ktandthesquid.com/2015/08/13/kram-cardi-cal-design-reveal-and-supply-list-kt-and-the-squid/

    Dit is een gratis CAL die inmiddels al is afgelopen. Het vest wordt echter gehaakt met naald 5 mm, maar met extra steken of een dubbele draad is dit wellicht op te lossen.

    Zelf heb ik eens dit mouwloos vestje gehaakt met stardust: https://dehaakhelden.com/2017/01/26/vestje-van-scheepjes-stardust/

    Een ander idee dat ik had, is ‘Wendy’s vest’ van Wendy’s Home Collection. Het is een kooppatroon, maar zou eenvoudig aan te passen moeten zijn. Dat vest is gehaakt met Colour Crafter, maar met extra steken zou het moeten lukken. Op haar website staat dat on het patroon staat uitlegd hoe je het vest kunt aanpassen. Maar sowieso is Wendy vaak goed bereikbaar voor vragen.

    Hopelijk heb ik jullie hiermee kunnen helpen.

    Lieve groetjes,
    Haakheld Sharina

    Like

Hieronder kun een reactie achterlaten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s