Review

Review: ‘Mooi van draad’ van Nienke Landman

Inspiratie kun je nooit genoeg hebben. Daarom is het ook zo fijn dat er regelmatig nieuwe haakboeken op de markt komen en jou voorzien van nieuwe inspiratie. Vandaag vertelt Haakheld Sharina wat zij vindt van het boek ‘Mooi van draad – haken en breien in kleur en structuur’ van Nienke Landman.

Het is al lang niet meer zo dat haken, borduren en breien gescheiden werelden zijn. Hakers gaan breien, breiers gaan haken en ook zie ik regelmatig handwerksters een uitstapje maken naar het borduren. Nienke Landman (Mooi van Draad) combineert al deze technieken in haar boek. Voordat we het over de inhoud gaan hebben, eerst de algemene gegevens op een rijtje:

Titel: Mooi van Draad- haken en breien in kleur en structuur*

Auteur: Nienke Landman

Uitgever: Forte Creatief

Aantal pagina’s: 111 bladzijdes

Prijs: €17,95

Inhoud van het boek

Ik ben zelf geen breier. Op de een of andere manier heb ik dat nooit gekund en liet ik alleen maar steken vallen. Met gecombineerde boeken (breien en haken) vind ik het altijd spannend of de balans tussen de twee technieken goed is. Om dat te bepalen, kijk ik altijd naar de hoeveel projecten per techniek. Hieronder vind je de projecten ingedeeld op haken en breien. Ook zal ik erbij zetten als Nienke geborduurd heeft op het project.

Haken

 • Vloerkussen met bonte ruiten
 • Sprakelend make-uptasje (zie hier mijn versie)
 • Sleutelhanger met ‘stipwerk’ (incl. borduren)
 • Stoere pannenlappen
 • Waaierkussen
 • Retro riem/mandhengsels
 • Gehaakte sponsjes
 • Bloemige boekentas (incl. borduren)
 • Babyvestje met reliëfnopjes
 • Dekentje in pittig pastel

Zoals jullie weten heb ik het ‘sprakelende make-uptasje’ gehaakt. Zie hier mijn make-uptasje. Dit project sprak mij direct aan en is vrij snel te haken. Er zijn verschillende wat kleinere projecten en enkele grotere projecten zoals de boekentas, het babyvestje en het dekentje in pittig pastel. De balans tussen de soort projecten ziet er goed uit en ook qua grootte zit er voldoende afwisseling in. Dan zijn we nu bij het breigedeelte aangekomen.

Breien

 • Poezelige blokjessjaal
 • Zomertopje met een glimmertje
 • Ibiza babydekentje
 • Zomerse blaadjessjaal
 • Babywantjes
 • Zacht structuurvest voor tienermeisjes
 • Wattenschijfjeshouder (incl. borduren)
 • Omslagdoek met ajour en bloemen (incl. borduren)
 • Telefoonhoesje met Hollands tulpenveld
 • Warme-oren-hoofdband (incl. borduren)
 • Wollige wanten (incl. borduren)

Ik heb het eigenlijk nog niet eerder meegemaakt dat ik jeukende handen kreeg van een breiproject. Door mijn vele pogingen heb ik het eigenlijk opgegeven. Toch weet Nienke de breier in mij te raken. De ‘poezelige blokjessjaal’ vind ik enorm leuk en het kriebelt om deze toch te proberen met hulp van Haakheld Monique. De vorm van de sjaal, het materiaal en de structuur maken het stoer en toch heel liefelijk. Ook de wattenschijfjeshouder vind ik gaaf.

Recepten

Naast de projecten heeft Nienke er ook nog een aantal recepten in het boek gezet:

 • Recept voor een kruidig perentaartje
 • Recept voor een ouderwets kwarktaartje
 • Recept voor bloemenkoekjes

Het ziet er heerlijk uit en de recepten zijn naar mijn idee ook duidelijk beschreven. Het had niet persé gehoeven, maar het is absoluut een leuke toevoeging in het boek. Ik kan het waarderen en denk dat ik dan het kwarktaartje ga maken. Terug naar het boek en het handwerken.

Lay-out

Het boek bevat mooie foto’s van de projecten en heeft ook sfeervolle foto’s als toevoeging. Het boek geeft een vrolijk gevoel door enerzijds de sfeerfoto’s en anderzijds het kleurrijke. Niet alleen de projecten, maar ook de opmaak van het boek is kleurrijk. Dat zie je bijvoorbeeld in de inhoudsopgave. De paginanummers hebben een vrolijk kleurtjes en een bolletje wol om de boel extra op te fleuren. Kortom: het boek ziet er goed verzorgd uit.

Patronen

Alle projecten bevatten zowel een geschreven patroon als een diagram. Dat vind ik fijn, omdat het elkaar aanvult. Daarnaast bevatten de meeste projecten stap-voor-stap-foto’s ter verduidelijking. Ik vind het erg leuk dat Nienke geprobeerd heeft de brei- en haakprojecten op elkaar af te stemmen. Zoals de wattenschijfjeshouder en het make-uptasje die een beetje in dezelfde categorie vallen. Of het gebreide babydekentje en het gehaakte babyvestje. Ook binnen de technieken is er samenhang. Bij het haken zijn er iets meer home deco projecten en het breien bevat de accessoires zoals sjaals en wanten. Het vult elkaar goed aan.

Conclusie

‘Mooi van draad-haken en breien in kleur en structuur’ bevat afwisselende projecten die duidelijk zijn beschreven/uitgetekend. Het boek ziet er mooi en verzorgd uit. Handwerkers worden naar mijn idee uitgedaagd om nieuwe of andere technieken uit te proberen. Ik krijg nog steeds de ‘brei’-kriebels van de blokjessjaal, haha! Maar ook als haker zitten er voldoende leuke projecten in.

Heb jij wel eens iets uit Mooi van Draad gehaakt en zo ja, wat? Laat het ons hieronder weten (en zien) in de reacties! 🙂

Lieve groetjes,

Disclaimer: Wij hebben een recensie exemplaar ontvangen van het boek ‘Mooi van Draad – haken en breien in kleur en structuur’ van uitgeverij Forte Creatief. Dit artikel is op geen enkel andere manier gesponsord, bevat geen (betaalde) reclame en wij zijn niet betaald om een positieve mening over het boek te geven. Mijn mening is dan ook honderd procent mijn eigen mening 🙂

Advertentie

4 gedachten over “Review: ‘Mooi van draad’ van Nienke Landman”

 1. Heel mooi beschreven, ik heb het boek al vele keren ingekeken, maar nog niet zelf tot mijn beschikking, dat komt vast nog wel! Er staan prachtige patronen in ennuh..probeer het eens het breien, ik ben er ook geen ster in, maar heb nu de strikjescol op de pennen staan en ik vind het zowaar leuk! Fijne avond!

  Lieve-groetjes,
  Verie

  Like

Hieronder kun een reactie achterlaten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s