Nieuws

Tessa van Riet-Ernst haakte nog lang en gelukkig

Er waren eens twee Haakhelden in Alphen aan de Rijn. Daar gingen zij naar Echtstudio en oh wat was dat fijn. Wolletje hier, bolletje daar. Maar ook een ontmoeting met Woolytoonsschrijfster Tessa werd waar. De Haakhelden kregen een mooie krabbel in Tessa’s nieuwste boek en haakten nog lang en gelukkig. 

ECHT STUDIO 21

Amigurumi schrijfster Tessa van Riet-Ernst, ook bekend van Woolytoons, lanceerde afgelopen zaterdag haar nieuwste haakboek in wolwinkel Echtstudio. Een boek vol sprookjes is het resultaat van maanden ontwerpen. Bij ons kriebelde het natuurlijk enorm om naar Echtstudio te gaan voor het boek en een krabbel. Lees snel verder voor het verslag van de dag én het interview met Tessa van Riet-Ernst.

Rond elf uur parkeren wij de auto letterlijk voor de deur van Echtstudio. Zo, daar zijn wij dan! De etalage was al sprookjesvol ingericht.

ECHT STUDIO 22

ECHT STUDIO 3

De signeersessie van Tessa begint om twaalf uur, maar natuurlijk willen wij eerst de tijd hebben om rond te snuffelen in de winkel. Als eerste vliegt Tessa’s boek ‘Amigurumi sprookjes’ het mandje in. Ze moet natuurlijk wel ergens haar handtekening op kunnen zetten, hahaha!

Links van de ingang liggen bakken vol met knopen, veiligheidsoogjes en ook piepdingen. We weten eerlijk gezegd in het begin niet wat het is, maar nadat haakheld Sharina in een transparant rondje knijpt, komt er een vrolijke piep uit het dingetje. Dat is ontzettend leuk om in knuffels te stoppen! Ook liggen er gouden brilletjes voor op de gehaakte knuffels.

ECHT STUDIO 20

Een vitrinekast vol knuffeltjes van maximaal één a twee centimeter. Ook een kast vol beestjes uit de boekjes van DenDennis.

ECHT STUDIO 18

ECHT STUDIO 17

Een overzicht van de winkel:

ECHT STUDIO 19

ECHT STUDIO 16

ECHT STUDIO 15

ECHT STUDIO 14

ECHT STUDIO 13

ECHT STUDIO 12

ECHT STUDIO 11

Inmiddels begint de klok bijna twaalf uur te slaan. In de workshopruimte achterin de winkel stond een heerlijke taart met de cover van Tessa’s boek, een tafel vol signeermateriaal en er is ook een fotodoek met een bos opgesteld waarmee haaksters met Tessa op de foto kunnen.

ECHT STUDIO 4

Daar is Tessa! Wij lopen naar de tafel en hebben een leuk gesprek met haar. Het boek is natuurlijk gesigneerd aan de Haakhelden, maar daar blijft het niet bij. Onder het genot van een stukje taart en een kopje thee hebben wij Tessa natuurlijk de oren van haar hoofd gevraagd.

ECHT STUDIO 5

ECHT STUDIO 2

Wat leuk je te ontmoeten,Tessa! Wij hebben natuurlijk wel wat haakvragen voor je. Wat is jouw band met sprookjes?

“Ja, ook leuk om jullie te ontmoeten! Ik vind sprookjes gewoon heel erg leuk en het is ook altijd leuk dat er toch een soort moraal in elk verhaal zit.”

Hoe lang heb je erover gedaan om dit boek te schrijven en alle beestjes te ontwerpen?

” In oktober ben ik begonnen met het ontwerpen van alle sprookjesfiguren en afgelopen maart is de fotoshoot geweest. Dus in totaal ongeveer een half jaar.”

ECHT STUDIO 9

Hoe begin jij eigenlijk aan zo’n boek?

“Ik probeer eerst een beeld in mijn hoofd te vormen van wat ik wil. Dan zoek ik soms plaatjes op. Inmiddels weet ik hoe ik bepaalde vormen moet haken, maar soms moe je toch alles uithalen. Dat heb ik met sommige amigurumi’s ook gehad. Dan moest ik het echt even wegleggen. Dus heb ik eerst een basispatroon gemaakt en die steeds aangepast en aangekleed. Dat werkt het beste voor mij.”

ECHT STUDIO 7

Hoe is haken op jouw pad gekomen?

“Dat was in 2005. Ik was toen bevallen van mijn zoontje en mijn oma had toentertijd een kip gehaakt. Ik vroeg haar of ze er ook een voor mij wilde maken. Toen zei ze dat het dan tijd werd dat ik het zelf zou leren. Mijn oma heeft de basissteken aan mij geleerd, ik heb het haakboekje met de kip gekocht en toen ben ik begonnen. Die kip was niet heel goed gelukt, want het was uiteindelijk een soort misvormde voetbal geworden, hahaha! Daarna heb ik alle dieren uit het boek gehaakt en waren de dieren op. Er waren toen ook geen andere boekjes. Toen ben ik begonnen met het bedenken van de amigurumi’s.”

ECHT STUDIO 8

Heb je nog een voorkeur qua garen?

“Ik haak graag met alle soorten katoen, maar ik heb niet één favoriet. Ik zoek graag garen uit dat bij het beestje past. De wolf heb ik bijvoorbeeld met stonewashed van Scheepjeswol gehaakt en dat vond ik echt goed passen. Het eendje heb ik met garen gehaakt dat ik daarna met zo’n hondenkam kon bewerken om het haar te maken. Dat zou niet gaan met katoen.”

Wat is jouw ultieme haaktip aan beginnende hakers?

“Ik denk dat het belangrijkste je basishouding is. Dus hoe je de draad vasthoudt en begeleidt. Dat zorgt voor een regelmatig resultaat.”

Tot slot, wat is jouw favoriete sprookje?

“Ik denk toch wel assepoester.”

 

Aan het einde zijn wij natuurlijk ook op de foto geweest.

ECHT STUDIO 1

Wij hebben echt een fantastische dag gehad in Alphen en met lege handen konden wij Echtstudio natuurlijk niet verlaten. Het is meer dan wij kunnen laten zien op de foto, maar we hebben naast katoen en het boek ook ribbon XL van Hoooked, de goudkleurige brilletjes en de eerdergenoemde piepdingetjes.

Wil jij Tessa ook ontmoeten een krabbel laten zetten in haar nieuwste boek? Je hebt nog drie kansen:

1512310_444677102367433_4829835007871188222_n

 

Wat is jouw favoriete sprookje?

Groetjes,

haakhelden logo

Advertentie

4 gedachten over “Tessa van Riet-Ernst haakte nog lang en gelukkig”

Hieronder kun een reactie achterlaten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s