Bezige vingers

De bezige vingers Sharina #43 – Fantasiezakje van restjes

Er zit weer een haakweek op! Elke keer laat één van de haakhelden zien waar zij mee bezig is geweest. Deze keer laat Sharina haar werkje zien: een fantasiezakje van restjes.

Na het haken van mijn Lidy Nooij deken had ik nog aardig wat restjes Schachenmayr Merino extrafine 120 over. Met enige regelmaat heb ik garen over, maar vaak is het te weinig om er nog iets mee te doen. Dit keer had ik nog aardig wat meters over van de verschillende kleuren. Achteraf had ik zelfs nog te veel restjes, haha!

Het lastige aan restjes is: wat doe je ermee? Ik besloot om een zakjes/tasje te haken om bijvoorbeeld wat make-up of haakspullen in mee te nemen. Of om rummikubsteentjes tijdens het spelen in te doen. Bij zo’n zakje heb je per toer niet veel meters nodig. Ideaal dus! Uiteindelijk heb ik deze kleuren Schachenmayr gebruikt:

  • 166 Zeeblauw
  • 167 Mint
  • 169 Petrol
  • 177 Smaragd

Werkbeschrijving

Zonder patroon ben ik begonnen en heb volledig op gevoel gehaakt. Met haaknaald 4,5 mm heb ik 28 lossen opgezet. Je haak 1 vaste in de 2e losse en dan in elke losse 1 vaste. In de laatste losse haak je 3 vasten zodat je aan de andere kant van de lossenketting verder kunt haken. De toer heb ik niet gesloten.

Vanaf dit punt kun je in elke steek 1 vaste haken. Daardoor ga je vanzelf de hoogte in. Ik haakte dus in spiraal. Het wisselen van kleuren heb ik gedaan aan de hand van de hoeveelheid meters die ik had. Als het bolletje bijna op was wisselde ik in twee toeren van kleur. Dat zal ik even toelichten.

Om en om haken

Je gaat in de eerste toer met twee kleuren haken. Je wisselt elke steek van kleur. Dit is in het begin even lastig, maar je krijgt er vanzelf handigheid in. Je steekt de naald in de steek en slaat de draad (kleur A) om de naald. Haal de lus op. Je hebt nu twee lussen op de naald van kleur A.

Dan pak je de draad in kleur B en haalt deze door de twee lussen heen. Dit herhaal je elke steek. Het effect is dat elke steek afwisselend kleur A of B heeft. Aan het einde van deze toer hecht je kleur A af en haak je in de volgende toer verder in alleen kleur B. Je krijgt daardoor een soort zigzag in je haakwerk. Dit kun je zo vaak als je wilt herhalen, maar je kunt natuurlijk ook alleen maar effen toeren haken in 1 kleur.

Stokjes en randje

Als je de juiste hoogte hebt bereikt, sluit je de laatste toer. Haak dan 3 lossen en in elke volgende steek 1 stokje. Haak hierna nog twee toeren met in elke steek 1 vaste. Daarna heb ik nog een randje gemaakt op deze manier:

  • Met haaknaald 3,5 mm. Haak 1 vaste, 3 losse en 1 vaste in dezelfde steek. Dit herhaal je in elke steek tot je helemaal rond bent. Je hebt dan een soort rouches.

Afwerking

Met Durable Glam in de kleur zeeblauw heb ik een lange ketting van lossen gehaakt en door de toer met stokjes geweven. Daardoor kan het zakje dicht. Daarna is het een kwestie van alle draadjes afwerken. Et voilà: mijn zakje was klaar!

Aangezien ik het tasje/zakje op gevoel heb gehaakt, noem ik het een fantasiezakje. Je kunt zelf bepalen hoeveel kleuren je gebruikt en hoe vaak je van kleur wisselt. Dat is natuurlijk ook afhankelijk van de hoeveelheid meters die je per restje hebt.

Ik ga het zakje waarschijnlijk vaker haken als ik (veel) restjes heb na een project. Ik heb al een paar keer het tasje meegenomen en gebruikt voor zowel make-up, als mijn haakspullen. Je kunt het aantal steken natuurlijk ook aanpassen naar jouw smaak. Als je bijvoorbeeld katoen gebruikt, heb je ook een kleinere haaknaald. Dan kun je ook bijvoorbeeld 40 of 50 lossen opzetten.

Wat doe jij met restjes?

Lieve groetjes,

 

 

Advertentie

Hieronder kun een reactie achterlaten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s